DRI preporučila Putevima Srbije da imenuju novog direktora

Pre 45min

Državna revizorska institucija navela je svom izveštaju objavljenom na sajtu ove institucije da su "Putevi Srbije" prekršili Zakon o javnim nabavkama. Navodi se i da je prekršen Zakon o javnim preduzećima jer Zoran Drobnjak više od šest godina obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora preduzeća iako je Zakonom propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

Putevi Srbije
Putevi Srbije

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ Beograd je u 2018. i 2019. godini nabavilo dobra, usluge i radove u iznosu od 51,38 milijardi dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, navodi se u izveštaju DRI.

Dodaje se da preduzeće nije dokumentovalo da je procenjenu vrednost javnih nabavki utvrđivalo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za procenjenu vrednost 51 javne nabavke u iznosu od 7,18 milijardi dinara i da je pokrenulo 30 postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti 6,01 milijarde dinara, a da nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupaka.

DRI konstatuje i da postupci i aktivnosti na dodeli ugovora nisu sprovedeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kod 22 javne nabavke procenjene vrednosti 4,63 milijarde dinara i da pripremu i sadržinu konkursne dokumentacije preduzeće nije vršilo i obezbedilo u skladu sa ovim Zakonom kod osam javnih nabavki procenjene vrednosti 3,42 milijarde dinara.

Drobnjak: Poštovaćemo preporuke DRI

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da će to javno preduzeće poštovati preporuke Državne revizorske institucije i dodao da je na Vladi Srbije da raspiše konkurs za novog generalnog direktora.

Drobnjak je u izjavi za Tanjugrekao da će preporuke po pitanju javnih nabavki biti poštovane sa ciljem da "Putevi Srbije" još bolje rade.

Kada je reč o zahtevu revizora za imenovanje novog direktora "Puteva Srbije", Drobnjak kaže da je na Vladi da raspiše konkurs za izbor novog generalnog direktora, prenosi RTS.

"Konkursnom dokumentacijom Preduzeće nije odredilo tehničke specifikacije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kod šest javnih nabavki procenjene vrednosti 3,97 milijardi dinara", stoji u izveštaju.

DRI dalje navodi da imenovano lice više od šest godina obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Preduzeća, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine i daje preporuku Nadzornom odboru da pokrene inicijativu za imenovanje direktora Preduzeća u skladu sa Zakonom.

Osim ove, DRI je za uređenje oblasti koje su bile predmet revizije dala još 13 preporuka koje su, između ostalog, usmerene na to da JP "Putevi Srbije" nabavke radova na održavanju i zaštiti puteva i druge nabavke kada ne postoji osnov za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, sprovodi u postupku javne nabavke.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article