DRI: Nepravilnosti i u prihodima i rashodima Završnog računa budžeta za 2019. godinu

U Završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu nisu iskazana novčana sredstva, plemeniti metali, hartije od vrednosti u iznosu najmanje od oko 20 milijardi dinara i obaveze veće od 19 milijardi dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Duško Pejović, DRI Foto: Pres centar UNS
Duško Pejović, DRI Foto: Pres centar UNS

Pored te nepravilnosti nisu iskazani prihodi i primanja u iznosu najmanje od oko četiri milijarde dinara, zatim nisu iskazani izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu većem od sedam milijardi dinara, a više su iskazani izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje milijardu dinara.

Iskazano je 89 projektnih aktivnosti koje nisu realizovane, a nisu obuhvaćeni rashodi i izdaci u iznosu najmanje od šest milijardi dinara, navodi se u izveštaju DRI o reviziji Završnog računa budžeta Srbije za prošlu godinu.

Taj izveštaj je danas predsednik DRI Duško Pejović predstavio Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Pejović je izjavio da u završnom računu budžeta Srbije za 2019.godinu "i dalje postoje greške u ekonomskoj i funkcionalnoj klasifikaciji, ali su one manje po iznosima u odnosu na dosadašnje godine".

"Utvrdili smo odstupanja i kod prihoda i primanja, rashoda i izdataka i i kod utvrđivanja rezultata", rekao je Pejović na konferenciji za novinare u hotelu "Metropol" uoči sednice Odbora.

Pejović je istakao da su u završnom računu prvi put evidentirane sve obaveze u ukupnom iznosu od 67,5 milijardi dinara. On je rekao da je prvi put evidentirana i nefinansijska imovina u pripremi, u zalihama, kao i dotacije, donacije i avansi.

On je rekao i da će DRI nadležnom odboru podneti inicijativu za promenu određenih propisa koji su nedosledno uredili određene oblasti ili ih uopšte nisu uredili.

Istakao je da "prvi put u istoriji državni revizor pred poslanicima obrazlaže revizorski izveštaj koji se odnosi na završini račun republičkog budžeta".

"Prvi put smo u situaciji da pred poslanicima Odbora, a uskoro i na plenumu, izvestimo Narodnu skupštinu o završnom računu budžeta Republike Srbije", rekao je on.

Pejović je najavio da će na sednici Odbora ukazati i na neke slabosti koje su uočili kada su u pitanju konsolidovani finansijski izveštaji završnog računa budžeta Grada Niša za 2019. godinu.

"Ukazaćemo na neke od slabosti koje smo uočili u reviziji finansijskih izveštaja koje se odnose na organizacionu i ekonomsku klasifikaciju, nedoslednost u popisu imovine i obaveza, nepostojanje pomoćnih knjiga u gradskoj upravi za određene oblasti i određena pitanja i evidencije, kao i o nedovoljno efikasnom sistemu internih kontrola", rekao je Pejović.

Prema njegovim rečima, u Izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Niša za 2019. godinu posebno je naglašeno pitanje skretanja pažnje na potencijalne obaveze.

"To su sudski sporovi koji su karaktaristični u značajnim iznosima za grad", rekao je Pejović.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić navela je kako je bilo planirano da sednica bude održana u Nišu, ali se od toga odustalo zbog epidemiološke situacije u tom gradu.

Izvor: Beta, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article