Arhiva Danasa: Izdanja od 19. do 25. decembra 2002. godine

V. S. danas 15:00

Drašković 2002. godine: Bio sam meta Miloševićevog režima, saslušati premijera Zorana Đinđića 1Foto: Radenko Topalović

U arhivi Danasa nalazimo vest kako je pre 20 godina izgledalo svedočenje predsednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića i zašto je tražio da od suda da sasluša Zorana Đinđića.

Predsednik SPO-a Vuk Drašković, svedočeći u Okružnom sudu u slučaju Ibarska magistrala, kako je pisano pre 20 godina, kada su ubijena četiri funkcionera SPO, zatražio je od suda da sasluša srpskog premijera Zorana Đinđića.

Drašković 2002. godine: Bio sam meta Miloševićevog režima, saslušati premijera Zorana Đinđića 2
Foto: Arhiva/Screenshot

On je tada protestovao zašto to već nije bilo učinjeno, jer je u intervjuima i njemu lično nekoliko puta rekao da je još oktobra 2000. godine znao da je Nenad Ilić vozio „kamion ubicu“ na Ibarskoj magistrali.

Drašković je kazao da je bio meta režima Slobodana Miloševića, kao njegov jedini politički protivnik.

„Zločin koji se dogodio 3. oktobra 1999. godine je akt državnog terorizma“, naglasio je Drašković te 2002. godine i precizirao da je deo Službe državne bezbednosti „postupao kao teroristička organizacija“, i da je atentat izvršen po principu čečenskih terorista – kamionom, punim peska.

Drašković je tvrdio tada da postoji više od 150 neoborivih dokaza koji potvrđuju da je ondašnji šef SDB Radomir Marković organizovao zločin, u dogovoru s Miloradom Lukovićem – Legijom, u to vreme komandantom Jedinica za specijalne operacije, koji je odabrao i neposredne „egzekutore i kamion – ubicu“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.  

Drašković je smatrao da je optužnica selektivna i invalidna, voljom vlasti – srpskog premijera Zorana Đinđića i republičkog ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

„Optužnica neobuhvata – Legiju, bivše državne funkcionere Branka Đurića, Mihalja Kertesa i još 10 ljudi iz tog lanca“, izjavio je Drašković i dodao da je očekivao da će okrivljeni „makar malo pognuti glavu, i da vidi „samo nastavak bahatosti, podršku zločinu i ljudima koji su ga učinili“, što je dokaz u kakvim je rukama bila država i u

kakvim je sada.

Drašković je za tražio da se okrivljeni za „ovaj najmonstoruozniji zločin“ kazne najstrožom kaznom, sa 40 godina robije, pošto je smrtna kazna ukinuta.

U izjavi novinarima ispred Palate pravde, lider SPO-a je izjavio da javnosti nije poznato da se protiv Milorada Lukovića – Legije vodi istraga zbog zločina na Ibarskoj magistrali, i da je on u istom pravnom svojstvu kao i okrivljeni.

Danica Drašković, supruga lidera SPO, nije se odazvala saslušanju, jer, kako su preneli branioci oštećenih, „ne želi da svedoči i da se pojavi na sudu“.

Kako smo ranije pisali, u arhivi Danasa iz 2002. godine pronašli smo i vest da je Srpski pokret obnove (SPO) zahtevao da sudija Miroslav Cvetković, na suđenju optuženim za četverostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, prihvati zahtev advokata porodica ubijenih o saslušanju tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đindića.

„Sudu je, naime, dostavljena Đindićeva izjava radiju B-92, od 3. maja prošle godine, da je on, još u oktobru 2000, znao koje vozio kamion kojim je počinjen zločin i po čijem nalogu. Sud je dužan da ispita kako je Đindić i od koga saznao ime ubice, zašto je o tome ćutao punih sedam meseci i zašto je, po hapšenju okrivljenih za zločin, uzeo u zaštitu pukovnika Resora Državne bezbednosti Srbije Milorada Lukovića – Legiju, glavnog operativnog organizatora masakra i komandanta jedinice čiji su pripadnici počinili ubistvo na Ibarskoj magistrali“, naveo je tada u saopštenju SPO.

Oni su u tom saopštenju tražili „da Zoran Đindić bude ispitan onako kako se to čini u zapadnim sudovima, gde su važne samo činjenice a ne državna funkcija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst