Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio početak napada na Ukrajinu, uplašeni stanovnici glavnog grada Kijeva počeli su ubrzano da napuštaju grad, bežeći od opasnosti.

Jutros su stigli i prvi izveštaji o eksplozijama širom Ukrajine, uključujući i Kijev. Agencija Rojters donesi uživo snimak sa ulica ukrajinske prestonice, na kojem se vidi kako kolona automobila napušta grad.

U Kijevu se čuju sirene za uzbunu, a građani pakuju kofere i napuštaju grad.

Kako javljaju dopisnici svetskih agencija iz prestonice Ukrajine, jedan deo ljudi je sklonište potražio u metro stanicama pod zemljom.

Napad iz više pravaca

Ruske kopnene snage ušle su jutros na ukrajinsku teritoriju iz više pravaca, saopštile su ukrajinske pogranične snage.

„Ruska vojna vozila, uključujući oklopna vozila, prekršila su granicu u regionima Černigiv (sever, beloruska granica), Sumi (severoistok, ruska granica), Lugansk i Harkov (istok, ruska granica)“ i preko tačke prelaza izmedju poluostrva i kopnenog dela Ukrajine, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, Rusija je otvorila artiljerijsku vatru pre slanja vojnih vozila.

Ukrajinske snage su objavile i snimak na kojem se vide vozila označena slovom „Z“.

Prethodno, objavljeno je ruska vojska napala Ukrajinu iz susedne Belorusije.

Ruske snage su u Belorusiji već nekoliko nedelja, a zvaničan povod bile su vojne vežbe sa beloruskom vojskom. Zapadne zemlje upozoravale su da je dolazak ruskih trupa u Belorusiju priprema invazije, ali je Moskva to demantovala. Glavni grad Ukrajine Kijev udaljen je oko 75 kilometara od granice sa Belorusijom.

Po završetku vežbi 10. februara, ruska vojska nije se povukla nazad u baze, iako je to bilo najavljeno.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ukrajinski gradovi nisu meta i da „civilno stanovništvo ničim nije ugroženo“, prenela je ruska državna agencija RIA.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se čuo s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Građanima je poručio da ostanu u svojim domovima i da ostanu mirni.

Iznad Ukrajine je zatvoren vazdušni saobraćaj, prenosi „Njujork tajms“.

Putin objavio napad na Ukrajinu, eksplozije u 7 gradova, Bajden najavio odgovor (VIDEO)

Izvor: Nova.rs.

Original Article

(Visited 4 times, 1 visits today)