Dragoljub Simonović prvostepeno osuđen na kaznu zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara (VIDEO)

23.02.2021 12:37

Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, danas je prvostepeno osuđen u Drugom osnovnom sudu na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala „Žig info“, u decembru 2018. godine.

Uz Simonovića za organizaciju i paljenje kuće novinara Milana Jovanovića na četiri godine prvostepeno je osuđen Vladimir Mihailović, dok je Aleksandaru Marinkoviću kao izvršitelju prema prvostepenoj osudi određena kazna od četiri godine i tri meseca.

Svima se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru. Materijalna šteta procenjena je na više od četiri miliona dinara.

Sudija Slavko Žugić je prilikom obrazloženja odluke naveo da može postojati razlika između visine materijalne štete i prava na naknadu materijalne štete.

„Pravo na dom je jedno od osnovnih ljudskih prava i samo taj kriterijum, odnosno posledica, dovoljan je da se ovo delo smatra teškim delom“, istakao je.

Sudija je rekao i da je tokom postupka prošao „trnovit put“ i da je opstrukciju doživljavao sve vreme, podsetivši na brojne slučajeve kada su odlagana ročišta zbog bolesti, godišnjih odmora i slično.

„U završnici postupka opstrukcija je bila najveća. Moje mišljenje je da je odbrana delovala kao ekipa“, naveo je sudija, a u tom trenutku su advokati okrivljenih zajedno s Simonovićem napustili salu.

„Tražiti izuzeće celog suda bez ijednog ozbiljnog razloga najveći je pokazatelj slabosti odbrane. Zbog vređanja moje časti i časti suda pokrenuću odgovarajuće postupke“, istakao je Žugić koji je podsetio da su advokati odbrane rekli da „sudija radi po nalogu predsednika države“.

Žugić je dodao da nije zadovoljan ni što je oštećeni Jovanović često govorio u medijima.

U presudi, naveo je sudija, ne navodi se da je Milan Jovanović oštećen kao novinar, već kao građanin.

Tužilac: Mala pobeda institucija

Tužilac Predrag Milovanović rekao je da treba sačekati konačnu odluku i da je završeno tek prvo poluvreme.

„Negde sam ja kao postupajući tužilac zadovoljan, u nekim segmentima nisam. Čini mi se da je ovo mala pobeda institucija, moramo nastaviti dalje da se borimo za institucije, nadam se da sam ja delom tome doprineo“, rekao je on.

Predrag Milovanović, zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu Foto: Srđan Ilić
Predrag Milovanović, zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu Foto: Srđan Ilić

Kako je dodao, nada se da se ovakav postupak više nikada neće ponoviti.

„Žaliću se na presudu u pogledu krivične sankcije, tražio sam strože kazne i za Simonovića i druge okrivljene. Ja ću tražiti sigurno maksimalnu kaznu zatvora“, naveo je Milovanović.

Nakon izrečene presude Jovanović se zahvalio svima na doniranju sredstava za obnovu kuće i poželeo da niko ne doživi takvu sudbinu.

„Zdravlje moje supruge je mnogo narušeno, postala je srčani bolesnik leči se na neuropsihijatriji, nije više ista osoba posle paljenja kuće. Nijednu noć nije prespavala. Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom 24 sata. Pored njih se osećam dosta bezbedno, a ja bih želeo da niko od vas tu zaštitu nema i nadam se da će ova presuda doprineti slobodi medija“, izjavio je Jovanović.

Matić: Postignut netipičan uspeh za ovakav slučaj

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je zadovoljan presudom i da je u ovom trenutku učinjeno najviše što je bilo moguće.

„Sudija je jedan od heroja koji je uspeo da se izbori s ovolikom opstrukcijom tokom suđenja i važno je da je to rekao i da će zatražiti pravnim putem satisfakciju zbog svega što je doživeo tokom suđenja“, rekao je Matić ističući da su postignuti netipični uspesi za ovakve slučajeve.

„Policija je brzo došla do imena nalogodavaca i izvršitelja, brzo je napisana optužnica. Sudija se susreo s mnogo opstrukcija i posle dve godine ipak imamo presudu koja je zasnovana na dokazima“, dodao je on.

Podsetio je i na neuspeh u rešavanju slučaja Željka Matorčevića.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić je rekao da je Jovanović bez obzira što je penzionisani policajac pokazao kako se brani profesija novinara.

„Zato je Milan Jovanović pobednik. Ja se nadam i da će Željko Matorčević dočekati pravdu i da će Apelacioni sud pojačati kazne jer je nepobidno dokazano da im je bio ugrožen život i da je plan prošao bez ljudskih žrtava“, naveo je Bodrožić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vlada Radomirović je istakao da je ovo dobra poruka za sve nas i da pokazuje da država, kad hoće, može da zaštiti novinare.

„I da treba da budemo jedinstveni. Žao mi je što je slučaj Matorčević nerazjašnjen, jer da je to učinjeno ne bi došlo do napada na Jovanovića", rekao je Radomirović.

Pozvao je državu da nađe ubicu Milana Pantića i odgovorne za ubistvo radnika RTS.

Podsetimo, tužilaštvo je na iznošenju završnih reči tražilo najstrožu kaznu od osam godina zatvora za Simonovića, a odbrana oslobađajuću presudu.

Advokati Dragoljuba Simonovića su u završnoj reči osporavali stav javnog tužioca sa prethodnog ročišta da je motiv bivšeg predsednika opštine Grocka bio to što je Jovanović pisao kritičke tekstove o njemu. Odbrana je navela da Jovanović „po njihovoj definiciji“ nije novinar.

Milan Jovanović i Veran Matić na izricanju presude Dragoljubu Simonoviću Foto: Srđan Ilić
Milan Jovanović i Veran Matić na izricanju presude Dragoljubu Simonoviću Foto: Srđan Ilić

I sam Simonović je istakao da tužilac „pokušava da dokaže nedokazivo“ – da je njegov motiv bilo Jovanovićevo izveštavanje.

„Da li je iko video bilo koji tekst Jovanovića koji je napisao o meni, a koji bi sugerisao da bih zbog toga bio ljut? Takav tekst ne postoji“, rekao je Simonović, dodavši da je tek pošto je optužen počeo da „proučava“ tekstove na portalu „Žig info“ i da podnosi tužbe protiv novinara i urednika.

Njegov advokat Ivica Vuković rekao je da se tužilaštvo „vodilo voljom vrha policije“ kako bi Simonović, koji je u sukobu sa čelnicima policije, bio na optuženičkoj klupi, ali da su se toj hajci pridružili i mediji.

Tokom suđenja zapamćene su i pretnje tužiocu – Simonović je javno pretio u sudnici, tvrdeći da će se pozabaviti njegovim radom i „da on možda više i ne bude tužilac“.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra 2018. godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela.

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor. Jovanović je posle te noći izjavio da iza napada, zbog njegovog novinarskog istraživanja, stoji Simonović koji je to odbacio.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom je teretilo bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu je stavljano krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Simonović je u septembru 2019. na pitanje sudije da li se oseća krivim po tačkama optužnice, odgovorio je: „Apsolutno ne, u celosti“.

Optuženi za organizaciju i paljenje kuće – Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković – rekli su da priznaju krivicu „u jednom određenom delu“ i da, kao ni Simonović, ne priznaju zahtev za naknadu štete.

Pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je pomagala tokom paljenja kuće novinara, zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela kao pomagač u podmetanju požara, na osnovu kog je osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz nošenje elektronske „nanogice“ i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article