Draganu Brđoviću iz Vrnjačke Banje stigla je prekršajna kazna zbog navodnog učešća u blokadi saobraćajnice u Vrnjcima 4. decembra, iako nije bio na ulici, već na trotoaru na autobuskom stajalištu.

Kako je rekao za Nova.rs, s obzirom da nije bilo policajca u uniformi, jer ga nisu legitimisali, najverovatnije da ga je neko od njih u civilu snimio. Tek posle četiri dana i na kućnu adresu, dobio je prekršajnu kaznu.

– Nas troje smo otišli da vidimo šta se dešava, jer smo čuli da se organizuje blokada. Ali, pošto smo mi ekološki aktivisti jer se zalažemo za očuvanje izvora u Vrnjačkoj Banji, nije nam se svidela struktura ljudi koji su tamo bili. Radilo se o političkim aktivistima. Stajali smo 15 minuta na stajalištu udaljeni od te grupe ljudi. I vratili se u Banju – kaže Brđović.

Međutim, posle nekoliko dana, kući mu je stigla kazna iz Prekršajnog suda.

– Prvo sam pomislio da sam učinio neki prekršaj u saobraćaju dok sam vozio automobil. Ali, kada sam malo bolje pogledao, shvatio sam da su mi napisali prekršaj zbog navodnog učešća u blokadi saobraćaja. Platio sam advokatu 100 evra da napiše žalbu. I platiću i 1.000 evra, jer želim da dokažem da sam u pravu, i da policija koja je radila po nalogu države, nema pravo da na taj način plaši i kažnjava građane. Ja ne ćutim, i to u Vrnjačkoj Banji svu znaju, jer sam alarmirao javnost o nekontrolisanoj eksploataciji lekovitih izvora. Ali, nisam imao nikakvog učešća u pomenutoj blokadi – priča aktivista Ekološkog udruženja Vedro iz Vrnjačke Banje.

Brđović, koji je i državljanin Švajcarske, kaže za Nova.rs da će se žaliti i ambasadi u Beogradu o tome kako se u Srbiji postupa sa stranim državljanima.

– Ako me pitate šta mislim o Rio Tintu, reći ću vam da njima nije mesto u Srbiji. Rudu ne možemo da jedemo, a u krugu od 100 kilometara od rudnika, ništa neće moći da se posadi – kaže ovaj aktivista iz Vrnjačke Banje.

Izvor: N1

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu dobio prijavu zbog protesta, najavljuje pravnu bitku

Original Article