Dragan Bujošević ponovo izabran za direktora RTS

Upravni odbor Radio-televizije Srbije je na današnjoj sednici imenovao Dragana Bujoševića za generalnog direktora Radio-televizije Srbije. Ovo je njegov drugi, petogodišnji mandat na čelu javnog servisa Srbije.

Dragan Bujošević Foto: Srđan Ilić
Dragan Bujošević Foto: Srđan Ilić

RTS je tokom prošle godine raspisivao konkurs za direktora u dva navrata ali nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova. Među tim kandidatima je bio i danas izabrani Dragan Bujošević.

Bujoševiću je prethodni mandat istekao 5. maja prošle godine, nakon čega je sve do sada bio na mestu vršioca dužnosti.

Dragan Bujošević je rođen u Beogradu 1954. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstvo. Bio je glavni urednik Evropljanina i Politike, a radio je i u NIN-u kao novinar i zamenik glavnog urednika.

Bujošević je bio autor TV emisije „Nije srpski ćutati“ na nekadašnjoj BK televiziji.

Bio je prvi predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu u Srbiji.

Objavio je knjigu „5. oktobar – 24 časa prevrata“. Za generalnog direktora RTS-a već je biran u maju 2015. godine.

Direktora RTS bira Upravni odbor čiji je predsednik Vladimir Vuletić, profesor univerziteta, a zamenik predsednika advokat Miroslav Minja Nikolić. Članovi UO su Zorica Šujica, akademski slikar; Branko Radun, diplomirani istoričar i politički analitičar; Simona Mitrović Dunjić, diplomirani pedagog – master; Ljiljana Đurđevac, diplomirani politikolog; Zoran Panović, diplomirani politikolog – novinar, Nenad Janković, novinar i Šćepan Praščević, diplomirani pravnik.

Na listi kandidata za generalnog direktora su bili dosadašnji direktor Dragan Bujošević, Saša Mirković, jedan od osnivača B92 i ANEM, autorka emisije Upitnik Olivera Jovićević, generalni sekretar RTS Stanisalv Veljković, novinar Vladimir Palikuća, pomoćnik izvršnog direktora te kuće Tatjana Ćitić, penzionisana direktorka tehnike Milena Vučetić, kao i odgovorni urednik PGP RTS-a Marko Milutinović.

Među kandidatima su bili i Miloš Rajković, bivši član Saveta REM-a, doskorašnji prvi čovek nedeljnika „Ekspres“ Slobodan Orlić, reditelj Đura Mrđa, Zoran Cvetković iz RTV-a, pesnik Vladan Rakić i novinar Miodrag Popov, preneo je list Danas.

Izvor: RTS, Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article