Dr Vladimir Krulj gostovao na Skaj Njuz televiziji

76

Predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke i ekonomski savetnik u Vladi Srbije dr Vladimir Krulj, gostovao je u udarnom terminu na programu britanske Skaj Njuz televizije, gde je govorio o reformama u Srbiji i izazovima pred kojima se zemlja nalazi. Dr Vladimir Krulj je rekao da Srbija sledi jasnu evropsku politiku, jer većinu svoje spoljnotrgovinske razmene ostvaruje sa zemljama EU, iz kojih dolazi i 75% svih stranih ulaganja. Takođe je ocenio, da fiskalna konsolidacija daje sjajne rezultate i da je većina stvari promenjena zahvaljujući upravo evropskom putu Srbije.

„Proces evrointegracija jasna predvidiva budućnost za srpske građane“, izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Krulj, gostujući u udarnom terminu na programu britanske Sky News televizije.

 

On je posebno ukazao na veoma dobre rezultate ekonomskih reformi u Srbiji. „Fiskalna konsolidacija je dala sjajne rezultate. Pomenuo bih samo da vlada premijera Vučića radi odličnu stvar kada je reč o ekonomiji. Na „Doing business“ listi Svetske banke, Srbija je rangirana kao 47-ma od 189 zemalja. Važno je reći da je stabilizovana i stopa rasta, koja se sada kreće na nivou od oko 3%, a predviđa se da će se u narednim godinama kretati na nivou između 3,5 i 4,5%. Važno je istaći i da je većina ovih stvari promenjena zahvaljujući evropskom putu Srbije. Pomenuo bih još jednu važnu stvar, a to je da se fiskalni deficit Srbije kreće oko nivoa predviđenog kiterijumima iz Mastrihta, sa čim mnoge evropske zemlje ne mogu da se pohvale.“

 

Dr Vladimir Krulj je takođe istakao da je premijer Vučić jasno naglasio da je evropski put pravi put za Srbiju.

 

On je dodao da je Srbija svesna da je potrebno da prihvati evropske vrednosti. „Potrebno je prihvatiti vladavinu prava na kojoj insistira evropska strana i potrebno je odgovorno ponašanje. To je ono što vlada radi, tako uspevamo da ostanemo na pravom putu. Samo ove godine, ostvarena su direktna strana ulaganja u iznosu od oko 2 milijarde evra, a sledeće godine planiramo priliv na istom nivou. Tu evropski partneri igraju glavnu ulogu“, istakao je Krulj.

 

Upitan da prokomentariše odnose Srbije i Hrvatske, koja je članica EU, dr Vladimir Krulj je naglasio da je srpska vlada usredsređena na ekonomsku stabilnost i pragmatizam. „Istakao bih da je korisno za ceo region da odnosi budu stabilni i dobri i Srbija se trudi da tako bude. Što se tiče gledišta Hrvatske, to je njihova sopstvena pozicija, ali bih rekao da Srbija i premijer Vučić, u osnovi pokušavaju da budu maksimalno pragmatični i na taj način omoguće ekonomske prednosti za region, s obzirom na to da ekonomske prednosti za region znače prednosti i za Srbiju“, naglasio je dr Vladimir Krulj.

 

„Građani Srbije u prilici su da nakon tri godine ekonomskih reformi, a koje nisu bile politički popularne onda kada su preduzete, vide rezultate i to je razlog zašto veruju ovoj vladi i zašto veruju u evropski put Srbije“,zaključio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Krulj.

Vladimir Krulj – ekonomski savetnik u Vladi Srbije

оставите одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.