DPS osvojila najviše glasova, ali je izgubila vlast u Nikšiću

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring (CeMI) na juče održanim lokalnim izborima u Nikšiću Evropski tim za Nikšić osvojio je 18 mandata, koalicija Za budućnost Nikšića, na istoj osnovi, ima 11, Mir je naša nacija deset, a Crno na bijelo jedan mandat. I Narodni pokret, Miodraga Dake Davidovića, prema tim rezultatima, osvojio je jedan mandat. Prema podacima CeMI-ja, Socijademokratska partija nije prešla cenzus za ulazak u lokalni parlament, prenela je RTCG.

Slavlje pristalica koalicije Za budućnost Nikšića Foto Facebook/Demokratski front
Slavlje pristalica koalicije Za budućnost Nikšića Foto Facebook/Demokratski front

Evropski tim za Nikšić je koalicija koju predvodi DPS Mila Đukanovića, a u kojoj su još Socijaldemokrate Crne Gore, Liberalna partija Crne Gore i Patriotsko-komitski savez Crne Gore. Koalicija za budućnoost Nikšića. Listu Za budućnost Nikšića predvodi zvaničnom Beogradu bliski Demokratski front (DF) Andrije Mandića, koaliciju Mir je naša nacija okuplja stranka demokrate Alekse Bečića, dok je stranka Ura vicepremijera Dritana Abazovića na čelu koalicije Crno na belo. Upravo poslednje tri liste čine vlat na republičkom nivou, a buduća vlast u Nikšiću će, po najavama, biti jednaka onoj na nivou cele Crrne Gore. I na parlamentarnim izorima održanim 30. avgusta prošle godine DPS je pojedinačno osvojila najviše glasova, ali nedovoljno za formiranje vlasti.

Predsednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, je na završnoj pres konferenciji, rekao da je DPS je uspeo da gotovo ostvari rezultat koji su sve političke partije opozicije minus SDP ostvarile na prethodnim parlamentarnim izborima, a to je 41 odsto, „a oni trenutno imaju 40,41 odsto“.

„DPS je porastao oko dva odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Kada govorimo o ostalim koalicionim listama, koalicija Crno na bijelo je napravila blagi rast, od 0,2 odsto“, rekao je Vujović.

Nositeljka liste "Evropski tim za Nikšić", Sanja Damjanović, saopštila je nakon objavljenih rezultata da je ta koalicija ostvarila ubedljivu pobedu, sa više od 40 odsto glasova, i da se nada da će uskoro formirati vlast.

Lider Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, saopštio je da je posle 20 godina Milo Đukanović poražen u Nikšiću, te da su se stekli uslovi da Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića.

"Ta pobeda nadrasta sva očekivanja koja su imali ljudi iz DPS-a, jer su verovali da će oni pobediti. Mi smo uspeli i možemo zajedno sa trećeplasiranom, da formiramo većinu u ovom gradu", poručio je Mandić.

Nosilac koalicije "Mir je naša nacija" Momo Koprivica, čestitao je pobedu i “oslobođenje Nikšića”. Istakao je da je ovo "pobeda nad pobedom" od 30. avgusta i pobeda građanskih progresivnih snaga. Koprivica je saopštio i da je ovaj rezultat garant da je očuvanja državne vlasti.

Lider koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović, saopštio je da je cilj ispunjen – DPS je poražen, a SDP je nestao sa političke scene.

Abazović je istakao da je zadovoljan kako su protekli izbori.

"U svim napadima uspeli da sačuvamo birače i malo poboljšamo rezultat. Pokazali smo da smo stranka satkana od čelika i da je učvršćeno naše biračko telo", rekao je on.

Lider Narodnog pokreta Miodrag Davidović smatra da su lokalni izbori u Nikšiću bili neregularni, i da je pravo čudo da je neko glasao za tu listu.

Izvor: RTCG

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article