Ovog 11. maja u Sarajevu kreće turneja Bijelog dugmeta, u rok postavi, a povodom pedeset godina od nastanka benda. Pedeset koncerata u raznim delovima sveta, naravno i bivšeg jugoslovenskog „sveta“.

Bio je to povod da Nedeljnik i Velike priče, svako na svoj način i iz svog ugla, obrade možda i najveći jugoslovenski fenomen. Svakako najveću jugoslovensku pop-kulturnu – i ne samo pop-kulturnu – priču.

Naslovnu stranu novog Nedeljnika krasi prvi od tri – najmanje tri, da budemo precizni – intervjua koje je Goran Bregović dao Branku Rosiću.

Nedeljnik 639

Nedeljnik 639

Biće tu prostora za prisećanja na početke, na urbane legende koje su kružile o bendu, na kolege i na bivšu zemlju. Ali i za poneke ekskluzive.

Na sajtu Velikih priča svakih nekoliko dana čekaće vas tekstovi koji prate intervju, od kojih bi svaki mogao da bude poglavlje jedne knjige. Počinjemo već danas: Branko Rosić je iz prvog lica objasnio zašto je njemu Dugme bilo toliko značajno, a onda pozvao i prvi poker sagovornika.

Sve to je samo nagoveštaj onoga što vas čeka na prvom regionalnom sajtu sa paywallom: mesečna cena pretplate, recimo i to, nije veća od one koju biste, u srećnije vreme, izdvojili za „singlicu“ Bijelog dugmeta.

Na sve to, možda ste primetili već po mrežama i najave za intervju: podelili smo ga u nekoliko epizoda podkasta koji ćete moći da gledate na YouTube kanalu Velikih priča.

„Vrlo je čudno kako čovek kroz život menja odnos prema kraju. Sećam se kad su u Sarajevu objavili da će biti Olimpijada, računao sam: ja ću tada biti star, imaću 34 godine, to me ne interesuje. Sada me interesuje da slavim pedeseti rođendan Bijelog dugmeta. Nisam, recimo, svoje rođendane voleo nikada da slavim. Jednom sam na Jahorini slavio veliki rođendan. Svako od tih koje sam pozvao, pozvao još nekoga i na kraju sam ustanovio da su pokrali sve poklone i šminku cure koja je bila sa mnom. Ljudi su valjda za uspomenu samo kupili sve iz kuće, šta su stigli. Tako da od tada ne slavim rođendane. Ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako i slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome, da je nakon pedeset godina meni još uvek lepo da to sviram i da čak ima i publike koju to interesuje“, rekao je Brega u prvom delu intervjua.

Odaberite jedan od planova pretplate i čitajte najveću jugoslovensku priču.

Post Views: 10

Originalni tekst