Dojče veledanas 08:03

foto: Shutterstock/mojahata

Policija u bavarskom gradu Bajrojtu uhapsila je dvojicu muškaraca u okviru incidenta sa špijunažom koji je povezan sa Rusijom. Diter S. i njegov pomagač Aleksandar J. osumnjičeni su da su pripremali sabotaže u Nemačkoj u korist ruskih tajnih službi. Nemački državljani ruskog porekla takođe su optuženi da su špijunirali vojne baze SAD i planirali napade na transportne rute koje koristi vojska.

Prema navodima nemačkog saveznog tužilaštva, Diter S. je bio „član strane terorističke organizacije ’Donjecka Narodna Republika’“. Tužilaštvo time praktično označava samoproglašenu Narodnu Republiku kao terorističku organizaciju.

Reč je, navodi se, o „proruskoj organizaciji koja je od proleća 2014. godine preuzela kontrolu nad ukrajinskim administrativnim okrugom Donjeck s ciljem odvajanja od Ukrajine i koja je imala intenzivne sukobe s ukrajinskim vojnim snagama“. Takođe se tvrdi da je ta organizacija više puta koristila nasilje protiv civilnog stanovništva.

Prema rezultatima dosadašnje istrage, Diter S. je od oktobra 2023. godine imao kontakt s osobom koja je povezana s ruskom tajnom službom. Takođe se sumnja da je kao član strane terorističke organizacije pripremao teška dela koja ugrožavaju državnu bezbednost.

Savezno tužilaštvo dodaje: „Na osnovu relevantnih činjenica postoji osnovana sumnja da je Diter S. između decembra 2014. i septembra 2016. godine bio aktivan kao borac u istočnoj Ukrajini u oružanoj jedinici ’Donjecke Narodne Republike’ i da je u tom kontekstu posedovao vatreno oružje.“

U vreme prozapadnih opozicionih protesta i promene vlasti u Kijevu, u proleće 2014. godine, u istočnoj Ukrajini su proglašene takozvane „Donjecka i Luganska Narodna Republika“. U februaru 2022. godine, samo tri dana pre velikog napada Rusije na Ukrajinu, predsednik Vladimir Putin priznao je ta dva separatistička regiona kao nezavisna. U septembru iste godine Rusija je anektirala ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk.

Kako se dolazi na listu stranih terorističkih organizacija?

„Uvereni smo da postoje stalne ruske špijunske aktivnosti protiv nemačkih interesa“, rekao u intervjuu za DW predsednik Savezne službe za zaštitu ustava Tomas Haldenvang. „Nemačka je važan igrač u mnogim političkim oblastima kada je u pitanju podrška Ukrajini.“

Nemačke vlasti do sada nisu klasifikovale „Donjecku Narodnu Republiku“ kao terorističku organizaciju. Šta se promenilo?

U Nemačkoj postoje dva načina da se određena struktura stavi na listu terorističkih organizacija: putem administrativnih mera vlasti i putem krivičnog zakona, objašnjava za DW advokat dr Matijas Hartvig s Univerziteta Hajdelberg. On navodi primer radikalnog islamističkog pokreta Hamas, koji je na nivou Evropske unije označen kao teroristička organizacija, ali je kao takav klasifikovan i putem sudskih odluka.

To ne znači, kaže Hartvig, da nemačka država sada „Donjecku Narodnu Republiku“ smatra terorističkom organizacijom. Ali, prema oceni tužilaštva ona to jeste. Ostaje, međutim, nejasno da li se kao takva klasifikuje kompletna ta kvazidržavna struktura koju su stvorile separatističke i ruske vlasti ili samo njen paravojni deo.

Dr Hartvig procenjuje da nemačko tužilaštvo smatra da su sve tamošnje strukture nelegalne i to, kako kaže, s dobrim razlozima – jer je ukrajinska strana zaključila da su te strukture „odgovorne za ubistva i smrt“. Prema rečima nemačkog pravnika, sada je na sudovima da odluče da li te strukture treba smatrati terorističkim.

I nemački javni servis ARD ukazao je da je potez nemačkog saveznog tužilaštva „novina“. „Savezni ministar pravde Marko Bušman (FDP) izdao je odgovarajući nalog za krivično gonjenje. To je korak s velikim simboličkim značajem koji bi mogao da ima diplomatske posledice“, ocenili su stručnjaci ARD-a za terorizam Mihael Gečenberg i Holger Šmit.

Jedina diplomatska posledica za sada je to što je ruski ambasador pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova. Ali, pravni stručnjak Hartvig ne isključuje mogućnost da špijunski skandal dodatno pogorša napetosti između Nemačke i Rusije: „Nemačka nije vezana međunarodnim pravom i može slobodno da kaže: To je anektirano područje i mi klasifikujemo strukture koje tamo vrše vlast kao terorističke. I Nemačka time ne krši međunarodno pravo“, zaključuje dr Matijas Hartvig, prenosi DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst