EPA-EFE/JASON SZENES

Sve što rade Luka Dončić i Nikola Jokić ove sezone je oda košarkaške radosti i izvor nade za sve koji ne mogu da skoče na vrh table, za sve koji nisu brži od automobila i za sve koji i dalje veruju da je – “on zna da igra”, sasvim dovoljan kvalitet.

Prethodne noći, ili iz našeg ugla gledano – prvih sati ove godine, Luka Dončić se opet igrao košarke.

Od početka sezone igrao kao mahnit i nakon duge serije utakmica sa 30 i više poena, počeo je u poslednje vreme da vezuje neverovatnu statistiku i što je još važnije – da igra pobedničku košarku i svojim potezima vuče Dalas Maverikse ka bezbednom mestu u plejofu.

U skladu sa tim, pred duel protiv Dalasa, iskusni trener San Antonio Sparsa Greg Popović našalio se da će njegov tim pokušati da zaustavi Dončića ispod 50 poena.

Nećemo nikada pouzdano saznati, ali je Luka svakako uspeo još jednom da istera inat. Ubacio je Sparsima 51.

“Opet nas je izvukao”, rekao je Džejson Kid posle utakmice. “Igrali smo dobro, ali smo onda bili u nezgodnoj situaciji, ali je Dončić bio neverovatan”.

U poslednjih 4,5 sekundi pogodio je važna bacanja, a onda i promašio važna bacanja, sve to uz dva skoka. Neko se na Tviteru našalio da je Luka “najbolji u promašivanju bacanja” jer je drugi put zaredom (posle neverovatne utakmice protiv Niksa) promašivši bacanje doneo korist svom timu.

“Sedam godina sam u ligi i nikada nisam ovo video”, rekao je Vud posle utakmice. “Nikada nisam video da neko radi ovakve stvari i da igra u ovakvoj seriji”.

Zaista, nikada u istoriji NBA lige i nije zabeleženo da neko ubaci 250 poena, uhvati 50 skokova i podeli 50 asistencija na pet vezanih utakmica. Dončićevi brojevi govore sami za sebe.

Luka Doncic in his last 5 games:

50 PTS – 10 AST – 8 REB

32 PTS – 9 AST – 9 REB

60 PTS – 10 AST – 21 REB

35 PTS – 13 AST – 12 REB

51 PTS – 9 AST – 6 REB

This man is a cheat code 🤯 pic.twitter.com/47c783dNC1

— NBA News (@Nbanews109) January 1, 2023

A on se igra.

Originalni tekst