Dolovac nema, ima, nema… protivkandidate za još jedan mandat Republičkog tužioca

Protivkandidati Zagorke Dolovac za funkciju Republičkog javnog tužioca, Svetlana Tekić i Miodrag Mali, ne ispunjavaju uslove za kandidovanje, rečeno je Danasu u Državnom veću tužilaca. Oni sada imaju mogućnost ulaganje prigovora. Podsetimo, do isteka roka prvo nije stigla nijedna prijava osim one koju je podnela dosadašnja tužiteljka Zagorka Dolovac, da bi naknadno, po svemu sudeći poštom, stigle još tri prijave, s tim što je jedan kandidat samoinicijativno odustao.

Zagorka Dolovac Foto: Srđan Ilić
Zagorka Dolovac Foto: Srđan Ilić

Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava na konkurs za izbor kandidata za republičkog javnog tužioca je u toku postupka razmatranja utvrdila da prijave, koje su podneli Svetlana Tekić iz Beograda i Miodrag Mali iz Novog Sada, ne ispunjavaju uslove za kandidovanje predviđene Poslovnikom o radu Državnog veća tužilaca, rečeno je za Danas u DVT.

„Iz navedenog razloga, prijave ovih podnosilaca su odbačene kao nepotpune, o čemu su podnosioci obavešteni službenim putem uz pouku o pravnom leku u vidu mogućnosti ulaganja prigovora Državnom veću tužilaca u roku od tri dana od dana prijema odluke“, navode u DVT.

Proces izbora kontroliše DVT na čijem je čelu Dolovac

Prema proceduri, o kandidatima će mišljenje dati komisije koje formira Državno veće tužilaca i Republičko tužilaštvo. Na čelu obe institucije je Zagorka Dolovac kao aktuelni Republički tužilac i ujedno kandidat za još jedan, treći po redu mandat. Sam izbor zavisi od političke podrške jer Republičkog javnog tužioca predlaže Vlada Srbije po pribavljenom mišljenju nadležnog odbora Skupštine, a bira ga skupštinska većina.

Dalje se navodi da podnosioci nisu dostavili Veću konkursnu dokumentaciju koja je propisana kao obavezna, shodno čl. 50 Poslovnika koji uređuje formu i sadržinu prijave.

Po tom članu. konkursna dokumentacija podrazumeva da kandidat podnese overenu kopiju diplome o završenom akreditovanom pravnom fakultetu sa nazivom „diplomirani pravnik“, overenu kopiju uverenja o položenom pravosudnom ispitu, uverenje o državljanstvu Republike Srbije, izveštaj iz kaznene evidencije, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, izjava podnosioca o tome da li mu je prestao radni odnos zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa u državnom organu, potvrda o radnom iskustvu u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita, ličnu i radnu biografija.

Srbija bi trebalo da dobije novog Republičkog javnog tužioca ili starog sa novim mandatom do kraja godine, jer tada ističe mandat Zagorki Dolovac.

Prema zakonu, ona ima pravo da se i treći put prijavi na konkurs za Republičkog tužioca.

Konkurs za prijavu istekao je 28. maja u ponoć. Do ponedeljka 31. maja u podne, prema saznanjima Insajdera, jedina kandidatura bila je ona koju je dostavila Zagorka Dolovac.

Skoro sedam dana od zatvaranja oglasa, Državno veće tužilaca u saopštenju navodi da se na konkurs javilo još dvoje kandidata, a da je još jedan „na sopstveni zahtev“ odustao od kandidature.

Da li su kandidature stigle u međuvremenu, što je zakonom omogućeno, ukoliko se do roka pošalju poštom, nije precizirano u saopštenju Državnog veća tužilaca.

Dolovac predstavila program za još jedan mandat bez prisustva javnosti

Zagorka Dolovac je pre četiri dana, 7. juna, predstavila program za budući rad i unapređenje tužilaštva.

Uprkos tome što u svom nazivu svako tužilaštvo sadrži i reč javno, Zagorka Dolovac je to učinila skriveno od očiju javnosti – pred petočlanom komisijom. Iako je sve ovo u skladu sa procedurom, sporno je što je javnost za današnje predstavljanje budućeg rada jako važne institucije kao što je tužilaštvo, mogla da sazna gotovo samo slučajno putem saopštenja na sajtu Državnog veća tužilaca.

Na sajtu Državnog veća tužilaca objavljen je program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine kandidata Zagorke Dolovac.

U tekstu na 70 strana navodi se između ostalog da kandidat Dolovac „veruje da je svojom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodi Republičkim javnim tužilaštvom i javnim tužilaštvom Republike Srbije“.

„Nadam se da ću na taj način imati biti u mogućnosti da nadogradim prethodno ostvareno i još više doprinesem vladavini prava i efikasnom radu pravosuđa, odnosno stvaranju bezbednije društva za naše građane, kao i daljem napretku naše države u pristupanju Evropskoj uniji“, dodaje se u zaključku Plana Zagorke Dolovac koji je objavljen na zvaničnom sajtu DVT-a.

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić za Insajder je rekla da Udruženje, a ni šira javnost, nije bilo upoznato da je planirano predstavljanje programa kandidata Zagorke Dolovac.

„Iako je predstavljanje programa pred Komisijom u skladu sa procedurom, smatramo da bi bilo dobro za društvo da je to učinjeno javno. Zainteresovanost i kritički odnos, stručne i opšte javnosti u odnosu na rad tužilaštva je veliki, pa samim tim društvo ima pravo da zna kakvi su planovi za budući rad tužilaštva i unapređenje tog rada“, rekla je Komlen Nikolić za Insajder.

Javni tužilac Zagorka Dolovac – bila i ostala nepoznata javnosti

Zagorku Dolovac je inače birala prvo 2010. vladajuća većina koju je predvodila Demokratska stranka, a tada je kao jedan od lidera opozicije Aleksandar Vučić tvrdio da je ona “žuti” kadar pa čak i funkcioner DS-a. A onda ju je 2015. predložila tada vladajuća većina predvođena SNS-om, ali je za nju glasala i opozicija u kojoj je bila DS.

Za javnost, u čije ime bi kao Republički javni tužilac trebalo da radi, ona je ostala gotovo nepoznata, zbog činjenice da je izbegavala komunikaciju sa medijima, pa samim tim i sa javnošću.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article