EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Borba za metaverzum, stvarna ili fiktivna, u sledećoj godini će mnogo više uticati na budućnost sveta nego rusko-ukrajinski rat u toku ili eventualni kinesko-američki oko Tajvana. Štaviše, ako nekada dođe do trećeg svetskog rata, mnogo je veća verovatnoća da će njegovo poprište biti metaverzum a borbene jedinice avatari koji ne troše nego gutaju energiju. 

Velike sile su već počele sa “čarkama” na virtuelnim terenima, od društvenih mreža, preko kriptovaluta, do metaverzuma. Investiraju se milijarde dolara i evra, primenjuju se embargo i sankcije, širi se najsuptilnija i najagresivnija propaganda. Sjedinjene Američke Države su i na tom terenu ispred ostalih i žele da završe igru pre nego što uđe u ozbiljnu bitku koristeći svoje kolose okupljene u GAFAM ( Google – sada Alfabet – Apple, Facebook – sada Meta – Amazon i Microsoft). 

Francuska pokušava, sa maskom EU, da isposluje tzv. digitalni suverenitet za Stari kontinent, Rusija je u defanzivi i koncentrisana da spreči strane uplive, dok se Kina dovija kako da zaobiđe embargo na uvoz poluprovodnika i izbegne sankcije oko upotrebe čipova, svesna da bi odsudna bitka za prevlast na planeti mogla da se dogodi u virtuelnom a ne u realnom svetu. 

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 29. DECEMBRA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

POGLEDAJTE I SPECIJALNE PONUDE ZA PRETPLATE:

***

Originalni tekst