Neverovatna situacija i problemi oko ulaska Novaka Đokovića u Australiju traju već treći dan, a najbolji teniser sveta još uvek se nalazi u imigrantskom smeštaju u Melburnu dok čeka konačnu odluku federalnog suda na podnetu žalbu zbog ukidanja vize.

Srpski teniser je dobio medicisnko izuzeće od vakcinacije na osnovu kojeg je krenuo put Australije, a koje mu je izdala medicinska komisija.

U daljem toku izdavanja vize, Đoković je dobio i pismo dan pre polaska koje potvrđuje da je zadovoljio sve kriterijume za ulazak u zemlju. Međutim, kada je stigao na aerodrom, počelo je maltretiranje koje je trajalo preko sedam sati i koje se završilo ukidanjem vize i nalogom za deportaciju.

Srpski teniser je podneo žalbu i sada u teškim uslovima čeka odluku federalnog suda. Novak Đoković je dobio medicinsko izuzeće na osnovu preležanog koronavirusa, a pozitivan test je imao 16. decembra kako je navedeno u dokumentima za prijavu.

Đoković, kroz svoje pravne dokumente, tvrdi da ima tri osnova za žalbu na ukidanje njegove vize, prenosi Nova.rs.

U dokumentima on tvrdi da mu je uskraćen pravičan proces delimično zbog prirode njegovih intervjua na aerodromu u Melburnu, gde kaže da mu je bio uskraćen pristup svom pravnom timu.

djokovic papers
Foto: fcfcoa.gov.au

Oni takođe kažu da će tvrditi da je odluka protivna najnovijem savetu ekspertske grupe ATAGI uprkos toj izjavi i da nisu uzete u obzir olakšavajuće okolnosti van Đokovićeve kontrole.

U dokumentima se navodi da je 18. novembra dobio vizu za ulazak u Australiju, a 30. decembra dobio potvrdu o izuzeću od glavnog lekara Tenis Australije.

U tom izuzeću je navedeno da je bio pozitivan na koristeći PCR test 16. decembra, ali da nije imao temperaturu ili druge simptome u prethodna 72 sata.

Njegovi advokati tvrde da je 1. januara dobio dokument od Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa njegovom „australijskom putnom deklaracijom“.

U dokumentima se kaže da je Đokovićeva deklaracija o putovanju u Australiju “bila procenjena“ i da „njegovi odgovori ukazuju da je ispunio uslove za dolazak u Australiju bez karantina tamo gde je to dozvoljeno”.

U dokumentima je detaljno opisano Đokovićevo iskustvo na aerodromu u Melburnu u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

Tvrde da je intervjuisan od 12:21 u četvrtak ujutro do 12:52, a zatim je oko 4 sata rečeno da će mu viza verovatno biti otkazana.

djokovic papers 1
Foto: fcfcoa.gov.au

Đokovića su pitali da li može da da dalje objašnjenje o svojim okolnostima, a on je potom zatražio da ga dostavi do 8 ujutro kako bi mogao da razgovara sa svojim savetnicima.

U dokumentima se tvrdi da je zvaničnik graničnih snaga rekao: „To je sasvim u redu, razgovarao sam sa svojim nadzornicima i oni su više nego srećni što vam dozvoljavaju da se odmorite.“

djokovic papers 2
Foto: fcfcoa.gov.au

Drugi razgovor je, kako tvrdi, obavljen oko 6 sati ujutru, gde mu je rečeno da može da se odmori do 8.30 i gospodin Đoković je otišao da spava.

Tvrdi da su ga ubrzo probudili i izvršili pritisak da donese odluku da li da pristane na ukidanje vize.

Tvrdi da je tada popustio i da je viza otkazana u 7.42 ujutro.

Kompletnu dokumentaciju možete pogledati na ovom linku.

Novak Đoković: Srpski teniser drugi put preboleo kovid u decembru i tako dobio medicinsko opravdanje da se ne vakciniše, tvrde njegovi advokati

Original Article