Foto: Freepik

Ako patite od anksioznosti, možda bi bilo dobro da ograničite unos nekih pića, tvrdi dr Nerina Ramlakan, prenosi N1.

Ona je za „Express“ objasnila da je kofein hemikalija koja izaziva zavisnost i koja u prevelikim količinama može da izazove anksioznost.

„Previše kofeina može dovesti do ubrzanog otkucaja srca, visokog krvnog pritiska i brzog, plitkog disanja. Kofein je moćan stimulans koji deluje kao injekcija adrenalina i podstiče simpatički nervni sistem – granu autonomnog nervnog sistema koja se bori protiv stresa“, rekla je ona.

Dejstvo kofeina može da traje i do pet sati, a osim u kafi, ima ga u čaju i gaziranim pićima.

Šta prouzrokuje anksioznost?

Anksioznost je vrsta emocionalne reakcije koja se obično manifestuje kroz osećaj nelagodnosti, brige ili straha. Može da bude blag i privremen, ali može da bude i intenzivan i dugotrajan, do te mere da značajno ometa svakodnevni život, prenosi Index.hr.

Pored određenih pića, anksioznost mogu da izazovu i teška iskustva, fizičko ili emocionalno zlostavljanje, zanemarivanje, smrt voljene osobe, maltretiranje, socijalna isključenost, čak i rasizam.

Takođe može da se javi u životnim okolnostima koje uključuju iscrpljenost ili stres, nezaposlenost, prekovremeni rad, pritisak tokom studiranja ili na poslu, mnogo promena ili neizvesnosti, finansijske poteškoće, stambene probleme, zabrinutost za životnu sredinu ili prirodne katastrofe, osećaj usamljenosti ili izolacije.

Ako osećate anksioznost koja ometa vaš svakodnevni život, važno je da razgovarate sa lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje da biste dobili potrebnu pomoć.

Originalni tekst