Dosetljivi italijanski građevinari rešili su da strast svojih starijih sunarodnika iskoriste u praktične namene i zaposle ih kao honorarne radnike.

Naime, stariji Italijani koji svakodnevno i predano prate građevinske radove u svom komšiliku, od sada će za to dobijati i nadnicu.

Penzioneri koji višak slobodnog vremena koriste okupljajući se oko gradilišta deleći neželjene savete radnicima raširena su pojava u Italiji u poslednjih desetak godina.

U Bolonji za njih postoji čak i poseban izraz – Umarell. Reč na lokalnom dijalektu znači “mali čovek” i od prošle godine je zvanično ušla u italijanski rečnik, piše portal Gradnja.

Umarella ima na svakom koraku – ako se popravlja semafor, popločava ulica, kopaju temelji za novi objekat… Najčešće u pozi sa rukama sklopljenim iza leđa, pojedinačno ili u grupama, oni stoje i kritički posmatraju radove. Ako je gradilište ograđeno, nikakav problem, iskusan Umarell će već naći način da zaviri iza ograde.

U mestima u okolini Bolonje građevinske firme sve češće na ogradama gradilišta ostavljaju prozore da Umarelli mogu da posmatraju radove, a neki su prepoznali neiscrpni resurs dokonih penzionera pa ih honorarno plaćaju na mestima gde nema nadzora.

Tako je 2015. godine gradić Ričone, smešten oko 130 kilometara jugoistočno od Bolonje, izdvojio iz budžeta 11.000 evra za isplatu nadnice Umarellima za nadgledanje lokalnih gradilišta – računajući i brojanje kamiona koji ulaze i izlaze kako bi se osiguralo da su materijali isporučeni odnosno uklonjeni prema planovima, kao i čuvanje od krađe ako na lokaciji nema čuvara.

Mesto San Lazaro di Savena, udaljeno šest kilometara od Bolonje, dodelio je čak i nagradu „Umarell godine“ meštaninu Franku Boniniju.

penzioneri gradiliste
Oni su na svakom koraku i uvek nađu način da barem malo virnu, foto: twitter.com

Godine 2016. lokalno kulturno udruženje Succede solo a Bologna („To uspeva samo u Bolonji“) objavilo je tzv. Umarell karticu, kao način za prikupljanje sredstava za nastavak restauracije crkve San Petronio. Kartica je namenjena svima (uključujući i turiste) i za samo 5 evra daje vam pravo da pomno pratite radove oko bazilike.

Napravljena je i aplikacija za pametne telefone pod nazivom Umarell koja prati lokacije tekućih radova na putu i ​​raznih gradilišta.

Lanac restorana brze hrane Burger King takođe je „unajmio“ nekoliko Umarella, kao deo marketinške kampanje na društvenim mrežama koja promoviše njihovo povećano prisustvo u zemlji.

U julu 2017, komisija za imenovanje ulica gradskog veća Bolonje odobrila je da trg istočno od centra grada u četvrti Cirenaica ponese naziv Piazzetta degli Umarells – konstatujući sa svesnom ironijom da je trg u to vreme bio u izgradnji.

U aprilu 2018. godina trg je i svečano otvoren, ali je godinu dana kasnije tabla sa imenom ukradena.

– Za mene je dolazak na gradilište zabava – kaže za italijanski Huffington Post gospodin Roko, jedan od bolonjskih kibicera. – Tu provedem deset minuta, najviše četvrt sata dnevno da vidim završne radove započete pre godinu i po dana. Boraveći ovde naučite mnoge stvari, radnici nam objašnjavaju čime se bave, koje materijale koriste i odakle dolaze.

Iako bi mnogi pomislili da penzioneri svojim prisustvom samo iritiraju građevinske radnike i ometaju ih u njihovom svakodnevnom poslu, činjenica je da Umarelli itekako znaju da daju dobar savet.

– Oni su ljudi kojima se istinski divim jer često znaju da budu korisni. Pomažu nam, na primer, kada obavljamo pripremne radove ili kada kopamo, oni rešavaju mnoge probleme – kaže Adriano Brešanini, šef gradilišta sa višedecenijskim iskustvom.

– Pogledajte onog čoveka tamo – kaže on pokazujući na gospodina Fausta, jednog od penzionera koji prati dešavanja na lokaciji. – On je garancija. Ako sve prođe dobro, to je zahvaljujući njemu.

Izvor: gradnja.rs

Original Article