Dok predsednik najavljuje obračun sa "fudbalskom mafijom", mehanizmi zloupotreba poznati već godinama

Da u srpskom fudbalu postoje zloupotrebe pokazuju brojni primeri, pa i pojedini sudski postupci koji traju već godinama. Da će se tome stati na put obećavali su predstavnici različitih vlasti, a poslednju najavu dao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljujući hapšenje "mafijaške bande iz fudbala".

fudbal, ilustracija
fudbal, ilustracija

On je najavio da će država reagovati nakon niza vesti o nameštanju utakmica, dojavama iz UEFA o sumnjivim mečevima, skidanja utakmica sa kladionačarskih listi…

"I sad vam kažem, tu mafijašku bandu iz fudbala, carine, svega, koja vam pušta da se svi smeju penalima koji se sviraju, cela Evropa i ceo svet. Sve ćemo da ih hapsimo. To je sve što imam da kažem", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Kako je naglasio, ne zanima ga koji funcioner im pomaže i sa kog mesta.

"I neka pogledaju kako će da nam izgleda fudbalsko prvenstvo sledeće sezone i da li će da se igra ‘tri na tri’ i da li će da se igra tako da nam neki timovi liče na PSŽ i Mančester siti", dodao je Vučić.

Najavu predsednik Srbije pozdravio je trener Vojvodine Nenad Lalatović.

"Drago mi je što je javno rekao da će naš fudbal biti bolji za 50 odsto, jer nismo zaslužili da UEFA tako piše o nama. Nemoguće je da neki klub veže 20 pobeda, pa čak i šest, sedam, to nije realno što se dešava kod nas", zaključio je Lalatović.

U vezi sa najavom predsednika oglasio se danas fudbalski klub Novi Pazar, koji je inače za predsednika Fudbalskog saveza Srbije predložio političara – bivšeg potpredsednika Vlade Rasima Ljajića. Oni su podržali borbu protiv, kako se navodi, neregularnosti i devijacija" u srpskom fudbalu.

"Žalosno je i porazno da prvi čovek države mora da reaguje, a da na sve nepravilnosti i lako predvidive rezultate mnogih utakmica ćute svi, počev od fudbalske organizacije, preko sportskih komentatora i medija, do istaknutih fudbalskih stručnjaka. Kao da postoji zavet ćutanja na očigledne anomalije u našem fudbalu", saopštio je ovaj klub.

Istraživanje Insajdera: Svetska i domaća “pravila igre”

Funkcionisanje fudbala u različitim zemljama, pored nacionalnih institucija, trebalo bi da kontrolišu i svetske organizacije FIFA i UEFA. Međutim, da su reketiranje, podmićivanje, pranje novca uz milionske provizije i bonuse u pozadini svetskog fudbala otkrile su istrage koje su 2015. godine pokrenute u više zemalja.

Ovim istraga obuhvaćeno je više svetskih fudbalskih funkcionera. Među njima i je Sep Blater, koji je bio na čelu FIFA od 1998. do pokretanja istrage 2015. Godine. Sep Blater bio je jedan od sagovornika Insajdera u serijalu “Prvenstvo u prevari”.

Srpski klubovi najviše novca zarađuju od transfera igrača. Od ukupnih prihoda klubova transferi čine i do 90 procenata.

Istraživanje Insajdera iz 2016. godine pokazalo je da postoje dva glavna mehanizma transfera, jedan dominantniji u Zvezdi, a drugi u Partizanu.

Iako je na prvi pogled sve legalno, ovi poslovi se odvijaju na štetu budžeta i države, koja iste te klubove pomaže raznim sponzorstvima državnih preduzeća.

Ko su fudbalski vladari iz senke, kako se izvlače milioni evra iz fudbala, zašto sve mlađi igrači postaju deo šeme koja ih stavlja u poziciju savremenih robova, kako je sprega kriminala i politike sa sportom postala jača i zašto se u ovim uslovima i političari i biznismeni takmiče da uđu u fudbalske klubove i FSS gledajte u šest epizoda serijala Insajdera “Prvenstvo u prevari”.

Da zloupotrebe u fudbalu traju već godinama pokazuje i sudski postupak za zloupotrebe prilikom transfera protiv generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića. Terzić se tereti da je s bivšim direktorom OFK Beograd Vladimirom Bulatovićem, bivšim sekretarom zajednice prvoligaša Milovanom Nikodinovićem i fudbalskim menadžerom Draženom Podunavcem protivpravno prisvojio oko četiri miliona evra prilikom transfera igrača OFK Beograda, čiji je direktor od 1997. do 2005. bio upravo Terzić.

Optužnica za zloupotrebe u fudbalu podignuta je 2010, a suđenje je 2015. formalno, po treći put, počelo iz početka zbog promene sudskog veća. Dve i po godine bio je u bekstvu. Sam se 2010. predao Upravi Kriminalističke policije Beograd, a iako je za njim tada postojala poternica nije uhapšen prilikom ulaska u zemlju. Nakon toga mu je određen pritvor iz kog je izašao uz plaćanje milion evra jemstva da se brani sa slobode. Suđenje i dalje traje, a obeleženo je čestim odlaganjima i ređim zakazivanjima ročišta.

Insajder se ovom temom detaljno bavio 2008. u serijalu pod nazivom Pravila igre.

Kako je tada objavljeno, Zvezdan Terzić je 2005. kao diplomirani ekonomista, sa mesta predsednika OFK Beograd, uz podršku Zvezde i Partizana, imenovan za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U serijalu Insajdera Pravila igre objavljeno je da za vreme kada je on bio predsednik FSS-a veliki broj igrača OFK Beograd dobija priliku da igra za reprezentaciju, čime se povećava njihova vrednost prilikom transfera. Fudbaleri OFK tako, uz milionske nadoknade za taj klub, odlaze u značajne evropske klubove, što je bilo neobično s obzirom na to da je OFK igrao prosečno u domaćoj ligi. Osim toga, postajali su dokazi da je uslov da neko igra za reprezentaciju bio da prvo pređe u OFK, čime je omogućeno da upravo taj klub dobije novac od transfera. Mlada reprezentacija postala je, zahvaljujući čelnicima FSS-a, mesto za promociju fudbalera OFK Beograd, za čiju prodaju su bili zaduženi menadžeri koji su u dobrim odnosima s Terzićem. To je pre svih Dražen Podunavac, koji je i optužen zajedno s Terzićem. Slučaj Terzića samo je jedan u nizu primera zloupotreba u fudbalu.

Posle višemesečnog istraživanja, koje je obeleženo ozbiljnim upozorenjima, ali i pretnjama novinarima Insajdera da odustanu od teme "fudbalska mafija", u šest emisija objavljeno je sve o velikim finansijskim interesima, ubistvima, nameštanju utakmica i otmicama koje su postale sastavni deo srpskog fudbala.

Mehanizam za zaštitu od ozbiljnih istraga i kontrola, kako je objavio Insajder tada, uprvo su činjenica da svi veći fudbalski klubovi, kao po pravilu, u svojim upravnim odborima imaju najmoćnije ljude iz sveta politike, policije, biznisa, poreske policije, pravosuđa.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article