Advokat predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić izjavio je da je Dodikova odbrana napustila današnje ročište u Sudu Bosne i Hercegovine, jer je sutkinja Suda BiH Sena Uzunović prekršila sve pravne norme.

Bubić je potvrdio da se sudija Mirsad Strika, koji je do sada vodio sudski proces Dodika, povukao iz ovog predmeta i da je predmet preuzela sutkinja Sena Uzunović.

„Napustili smo suđenje, sudija Strika je napustio ovaj predmet, mi o tome nismo bilo obavešteni. Nečuveno je da je novi sudija tokom ročišta naložio Tužilaštvu da pročita optužnicu. Sumnjamo i u pristrasnost novog sudije, jer je ona ranije obavljala političku funkciju, bila pomoćnik u Ministarstvu finansija Federacije BiH“, kazao je Bubić.

Dodao je da je, uprkos protivljenju Dodikove odbrane, tužilac počeo da čita optužnicu, a kada je čitanje stiglo do drugooptuženog vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića, čiji je postupak ranije razdvojen od Dodikovog, sutkinja naložila tužiocu da se taj deo preskoči.

Bubić je naglasio da je Dodikova odbrana zatražila izuzeće sutkinje Uzunović, ističući da su današnja dešavanja u sudnici „nečuvena u krivično-pravnom postupku“.

„Ovo nema veze ni sa pravom i pravnim normama“, kazao je Bubić.

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je novinarima pred Sudom BiH da su današnja dešavanja u sudnici pokazala da se radi o montiranom procesu, istićući da je predmet preuzela sudija koja je ranije bila politički aktivna.

Cvijanović je ocenila da se sudija Mirsad Strika „pod pritiskom“ povukao iz procesa, a premijer RS Radovan Višković je potom konstatovao da se Strika povukao zbog „pritiska iz američke ambasade u BiH“.

Višković je još rekao da je ono što se danas dešavalo u Sudu BiH ukazuje na „kraj Bosne i Hercegovine“, navodeći da se protiv Dodika vodi „politički proces“.

Dodika je Tužilaštvo BiH optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH krivično delo.

Do sada je glavni pretres nekoliko puta odgađan zbog zahteva Dodikove odbrane za izuzećem tužilaca i sudija, bolesti drugooptuženog, kao i ranije preuzetih obaveza predsednika RS.

Originalni tekst