(Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Rezolucija o genocidu o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija propala, jer nacrt rezolucije o Srebrenici nije uspeo da dobije ni natpolovičnu većinu.

„Blizu 110 zemalja nije glasalo, ili je bilo protiv, ili suzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspeo“, rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Naveo je da će Amerikanci reći da je 84 glasa „za“ dovoljno, ali ih je upitao, „po kojem principu je to dovoljno“.

„Da li je to po demokratskom principu? Pa nas na zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Oni to nemaju. Zašto lažu“, pitao je Dodik.

Dodao je da je „problem njihov naum da Srbima prikače da su genocidan narod“.

„Vlada RS je pokrenula, posle ovoga, pitanje mirnog razdruživanja. Posle ovoga nemamo razloga da ostanemo zajedno“, kazao je Dodik.

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i koji bi trebalo da se obeležava svake godine.

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih.

Post Views: 9

Originalni tekst