Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Sankt Peterburgu da je „guranje“ rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) „guranje“ Bosne i Hercegovine ka mirnom razlazu.

Navodeći da je da srpski narod „nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici“, on je ocenio da je „gnusna laž da će rezolucija pospešiti pomirenje“.

„Situacija će se dramatično promeniti posle 2. maja. Hteli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima delimo vazduh, a kamoli druge vrednosti“, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Prema njegovim rečima, celom jednom narodu se pokušava nametnuti etiketa genocidnog naroda, koji se, kako je rekao, nije desio u Srebrenici.

Dodik je posle sastanka u Sankt Peterburgu sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom naveo da Rusija neće podržati rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Rusija, dodao je, smatra da bi ta rezolucija mogla da destabilizuje odnose u BiH.

Dodik je ponovio i da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za Rusiju „nelegalan“.

Rekao je i da uloga misije EUFOR-a u BiH (Altea) nije da ratuje, već da očuva stabilnost i mir, ističući da to Rusija „odlično razume“.

„U Rusiji se primećuje da postoje pokušaji da se u BiH pod pritiscima uvede pojačani deo ljudstva EUFOR-a“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, uloga misije „Altea“ nije da ratuje na nečijoj strani niti da promoviše političko rešenje, već da očuva stabilnost i mir.

Predsednik RS boravi u Sankt Peterburg gde će prisustvovati Međunarodnom bezbednosnom forumu.

Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja, kojima će se putem video linka obratiti i ruski predsednik Vladimir Putin.

U delegaciji RS je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

U Sankt Peterburgu je i ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin.

Post Views: 22

Originalni tekst