Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da će taj entitet napustiti procese odlučivanja u Bosni i Hercegovini (BiH) ako u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) dođe do odlučivanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Srbije i Republike Srpske u vili „Mir“, Dodik je rekao da će „učiniti sve“ da ubedi srpskog predsednika Aleksandra Vučića da podrži Republiku Srpsku „u njenim teškim odlukama“ koje će doneti posle Velikog vaskršnjeg sabora 5. maja.

„Ako dođe do odlučivanja o ovome što se u UN pokreće mimo procedure, Republika Srpska će napustiti odlučivanje u BiH, jer ne vidimo nikakav smisao da ostanemo u BiH kao njen sastavni deo. Naš status ćemo regulisati na način da samostalno pokušamo da nastavimo dalje. Ako neko uporno pokušava da okvalifikuje krivicu za jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je apsurd, nema nikakvog smisla i ne vodi nikakvom pomirenju“, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da nastojanje da u GS UN bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici predstavlja „direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH“.

„Taj akt je upućen bez saglasnosti organa BiH, oni lažno navode da predstavljaju celu BiH, a predstavljaju samo bošnjačku stranu. To je direktno upereno protiov srpskog naroda u celini.“

Naveo je da će vlast Republike Srpske održati sednicu skupštine 18. i 19. aprila i da će organizovati „veliki narodni miting“ u Banjaluci povodom nastojanja da u GS UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici.

„Učiniću sve da do 5. maja, kada ćemo imati Vaskršnji sabor, ubedim predsednika Vučića da podrži sve odluke koje Republika Srpska namerava da donese povodom toga.“

Dodik je rekao da je u ratu u BiH na prostoru Srebrenice „poginulo oko 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka“ i dodao da je „stradanje Srba odbačeno, a favorizuje se samo priča o stradanju Bošnjaka“.

„Javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma kojom su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da na osnovu individualnih presuda na haškim sudovima dođu do kolektivne odgovornosti čitavog srpskog naroda“, dodao je Dodik.

Post Views: 33

Originalni tekst