Betadanas 15: 02

Dodik posthumno odlikovao 60 boraca nekadašnje VRS 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je povodom Vidovdana, krsne slave nekadašnje Vojske Republike Srpske, Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovao šezdeset boraca VRS za zasluge u borbi protiv neprijatelja, kao i doprinos u stvaranju, odbrani i oslobođenju Republike Srpske.

Uručivanje odlikovanja porodicama posthumno odlikovanih boraca biće upriličena prilikom obeležavana značajnih istorijskih događaja u lokalnim zajednicama Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsednika RS.

U manastiru Sveti Nikola na Ozrenu danas je proslavljena krsna slava nekašnje VRS i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, koja je naslednik VRS u okviru Oružanih snaga BiH.

Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije i komandant Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević danas su u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, obavili lomljenje slavskog kolača.

Fotije je prethodno služio parastos za sve poginule pripadnike VRS.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović izjavila je da je Vidovdan, u duhovnom i svetovnom smislu, „neraskidivi deo srpskog kolektivnog identiteta“.

„Sudbina je htela da se, od Kosovskog boja do danas, pregršt ključnih bitaka i istorijskih prekretnica za srpski narod veže upravo za Vidovdan, zahvaljujući čemu ovaj dan ima zaista posebno mesto u našoj kulturi i kolektivnom sećanju“, rekla je ona.

Skupština srpskog naroda u BiH je 12. maja 1992. godine u Banjaluci donela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

VRS je postojala do 1. januara 2006. godine, kada je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Tokom rata u BiH život je izgubio 23.801 pripadnik VRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst