Dodik poručio Incku: Promeni me ako možeš

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas u Banjaluci da je Savet za sprovođenje mira (PIC) u BiH nelegalan i da ne čita kominikee koje taj Savet usvoji.

Milorad Dodik Foto: Srđan Ilić
Milorad Dodik Foto: Srđan Ilić

Podsetimo, juče je Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIC) ponovio da "entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH".

"Već deset godina ne čitam isprazne kominikee PIC-a, jer umišljaju da nama treba da daju zadatke kao da nemamo pametnijeg posla. Nisam čitao ni poslednji kominike i ne zanima me. PIC bi konačno trebalo da prestane da na takav način deluje", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da u poslednjih pet godina "nijedan kominike nije ispunjen i da je sve isprazna priča".

"Dosta je više tutorstva i da se govori šta ovde treba da radimo. Savršeno dobro znamo šta treba da radimo, a oni su u značajnom obimu remetilački faktor, pogotovo visoki predstavnik koji bi konačno morao da napusti BiH", rekao je Dodik.

Naveo je da je tek sinoć saznao da je PIC imao dvodnevnu sednicu, dodavši da Rusija ne podržava kominikee PIC-a.

"Taj pravični svet ne dozvoljava Srbima u BiH samoopredeljenje, a Albancima, kao nacionalnoj manjini na Kosovu, pokušava da podrži neku državu. To je nepravedan odnos", rekao je Dodik koristeći uvredljivo ime za Albance.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je dao rok od šest meseci političarima u BiH da promene politiku ili će tražiti reagovanje EU, Dodik je rekao – ko još veruje Incku, odakle mu nadležnost i da li piše u Dejtonskom sporazumu da može da menja politiku u BiH.

"Incko služi za zamajavanje, jer hoće da se dopadne političkom Sarajevu i zato nešto izmišlja. Šta znači promena politike, to je priča Sarajeva da dolazi nova administracija SAD pa se probudio Incko da ne zaostaje za očekivanjima Bošnjaka. Kada je on sa ozbiljnim političarem razgovarao", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodao je da je Incko "šeret koji pokušava da na sebe skrene medijsku pažnju".

"Koga će kazniti i kakvo njegovo kažnjavanje? Deset godina ne može da objavi odluku u našem Službenom glasniku i tako neće moći ni sada. Incko je smešna figura u ispunjavanju očekivanja morbidnog političkog Sarajeva da neko bude kažnjen", smatra Dodik.

On je dodao i da mu je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović poručio da mora promeniti politiku inače će nestati sa političke scene.

"Ne mislim menjati politiku, a Incka se ne bojim, njegove pretnje su prazna priča i izazivam ga da me promeni. Hajde majstore da vidim kako ćeš to uraditi", zaključio je Dodik.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article