Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, istorijski je važan dokument, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na sednici Narodne skupštine RS, na kojoj se raspravlja o tom dokumentu.

Zahvalivši predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na istrajnosti da se zajedno radi u dobroj atmosferi, Dodik je naveo da je Deklaracija donesena u euforiji odobravanja i da je zato lako da se u Skupštini usvoji bez ikakvih odlaganja.

On je dodao da oni koji su osporavali Deklaraciju, bilo da su deo srpskog naroda ili van njega, nisu imali nikakvu podršku, prenosi N1.

„Nastavićemo da obeležavamo dan nastanka Republike Srpske 9. januar, a uvodi se Dan državnosti Srbije i Republike Srpske Sretenje 15. februara, i to je sasvim prirodno da zajednički slavimo taj datum“, poručio je Dodik i ukazao na važnost zajedničke saradnje sa Srbijom.

„Najvažnije pitanje Srbije danas su Kosovo i Metohija, ali najvažnije nacionalno pitanje Srbije jeste Republika Srpska, jer u njoj živi najviše Srba van granica Srbije“, naglasio je Dodik.

Članica Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović istakla je da je Deklaracija jasno izbalansirana i urađena na način da RS i Srbiju budu spremne za budućnost, a predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić naveo je da nije usmerena ni protiv koga i da se temelji na pravima koja imaju svi narodi na svetu.

Post Views: 19

Originalni tekst