Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas američku ambasadu u BiH da otvoreno ruši dogovor legitimnih i demokratski izabranih predstavnika tri naroda o izmenama Izbornog zakona BiH, nazvavši to najgrubljim udarom na Bosnu i Hercegovinu.

„Poruka ’vi ne znate šta je dobro za BiH, ali ja znam’, najveća je uvreda i za Srbe i za Bošnjake i za Hrvate, koji su izabrali nas da ih predstavljamo. Ima li veće kompromitacije izbora od činjenice da izabrani predstavnici ne odlučuju? Postoji li veći udar na naš suverenitet i integritet od činjenice da jedna ambasada osporava dogovor narodnih predstavnika u zemlji čiji su gost“, napisao je Dodik na društevnoj mreži Iks.

On je naveo SAD su najosjetljivije na izborni proces i svaki pokušaj mešanja smatraju najgrubljim mešanjem u unutrašnja pitanja, a izbore s punim pravom doživljavaju kao suvereno i neotuđivo pravo svojih građana.

„Sami govore da poslednja dva izborna ciklusa pate od velikih manjkavosti, koje dovode do građanskih sukoba i takvi smatraju da imaju moralnu poziciju da sude o integritetu širom sveta“, ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, to nije nastup sa „moralne pozicije, već sa pozicije sile“.

„Tako ambasada SAD smatra da su izbori u BiH suvereno pravo (američkog ambasadora u BiH) Majkla Marfija, a ne građana BiH“, naglasio je Dodik, optuživši američku ambasadu u BiH da „otvoreno poručuju da hoće da upravljaju kompletnim izbornim postupkom i da ga kontrolišu“.

Još je konstatovao da je „mnogo puta BiH u vrtlogu sukoba svetskih sila poslužila kao poligon za odmeravanje snaga“, dodavši da duboko veruje da je sadašnja generacija političara daleko odgovornija i da interese svog naroda neće žrtvovati zarad bilo čijih interesa.

„Јedini interesi Republike Srpske su mir i razvoj zasnovani na dogovoru i kompromisu sa Bošnjacima i Hrvatima. Јer BiH pripada konstitutivnim narodima, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, kao i ostalima. Pripada i sastavljena je od dva entiteta Republike Srpske i FBiH. Ona definitivno ne pripada ambasadama stranih država“, zaključio je on.

Američka ambasada u BiH upozorila je da se izmene Izbornog zakona, koje se odnose na izbor članova Predsedništva BiH i sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ne mogu sprovesti samo izbornim izmenama, već i promenama Ustava BiH.

Post Views: 12

Originalni tekst