(Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne zakon o državnoj imovini BiH dovela do odluke Narodne skupštine RS o samostalnosti tog bh. entiteta.

„Svaki takav potez, poziv je nama da sazovemo sednicu Narodne skupštine o samostalnosti Republike Srpske“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka najviših entitetskih zvaničnika sa direktorima javnih preduzeća RS.

On je ocenio da se „može očekivati da će nelegitimna struktura oko Kristijana Šmita pokušati da uradi nešto sa imovinom“.

Dodik je rekao da su RS i Vlada RS „uradili uspešan posao u ovoj godini, ali da se ne žele prepustiti lošim namerama stranaca da obesmisle RS“.

„Ako se problematizuje imovina, problematizuje se Republika Srpska. Mi to nećemo dopustiti. Pozivam sve građane da zajedno proslavimo 9. januar, rođendan Republike Srpske“, istakao je on.

Dodao je da političko delovanje vlasti RS treba da bude usmereno ka jačanju sposobnosti da upravljau kriznim vremenima, naglašavajući da je buduće delovanje bazirano na pojačanom radu za stvaranje uslova za investicije.

Dalje ja najavio da RS neće predlagati niti birati sudije Ustavnog suda BiH.

„Pitanje o Ustavnom sudu postalo je najvažnije pitanje u BiH. Sve većinske odluke donose se protiv Srba i Republike Srpske. Racionalno je ne birati naše predstavnike u Ustavnom sudu i dati legitimitet za donošenje odluka protiv nas“, ocenio je Dodik.

Posle penzionisanja Zlatka Kneževića, od naredne godine u Ustavnom sudu BiH neće biti nijednog sudije iz RS, dok je izbor drugog hrvatskog sudije stao u parlamentu Federacije BiH.

Ustavni sud ima devet sudija, od kojih po dvoje bošnjačkih i hrvatskih sudija bira parlament Federacije BiH, dvoje srpskih sudija Narodna skupština RS i troje stranih sudija, koje imenuje Evropski sud u Strazburu.

Od 1. januara u Ustavnom sudu BiH biće samo šestoro sudija, pri čemu nijedan iz RS.

Post Views: 19

Originalni tekst