DODELA popularnih holivudskih filmskih nagrada „Zlatni globus“ biće održana 7. januara u hotelu „Beverli Hilton“ u Los Anđelesu.

ДОДЕЛА ЗЛАТНОГ ГЛОБУСА СВЕ БЛИЖА: Највише номинација имају Барби и Опенхајмер, ево ко су и главни фаворити

Foto: Printskrin

Po broju nominacija vodi globalni filmski hit „Barbi“ sa 10, a na drugom mestu je „Openhajmer“, sa osam nominacija, film koji je takođe obeležio prošlu godinu.

„Zlatni globus“ je po pravilu uvek odlična prognoza i uvertira za Oskara jer su mnogi dobitnici „Globusa“ najčešće laureati i nagrade Američke filmske akademije.

Magazin „Verajeti“ objavio je članak u kome se navodi da se najviše očekuje od filma „Barbi“ Grete Gervig, ostvarenja „Openhajmer“ Kristofera Nolana, „Jadnih stvorenja“ Jorgosa Lantimosa, a visoko se kotira i ep od tri i po sata „Ubice Cvetnog Meseca“ Martina Skorsezea.

Slična su i predviđanja onlajn kladionica, na kojima se kao favoriti izdvajaju i glumci Ema Stoun i Bredli Kuper, reditelj filma „Maestro“. 

Među TV serijama, kada je reč o nominacijama, američki časopis ističe značaj i važnost naslova „Medved“, planetarno popularnu HBO seriju „Naslednici“, Netfliksov hit „Bif“ i hit na Epl TV+ – „Ted Laso“.

Nominacije u 26 kategorija objavljene su početkom decembra, i prema konceptu uvedene su dve nove – najbolji blokbaster (najveća zarada filma na bioskopskim blagajnama) i najbolja izvedba u stend-ap nastupu.

Svaka kategorija sada ima po šest nominacija umesto pet, a za njih glasa oko 300 filmskih novinara i kritičara.

Od televizijskih serija, prva na listi je navedena „Naslednici“ sa devet, a „Medved“ i „Samo ubice u zgradi“ (igraju Stiv Martin, Selena Gomez, Martin Šort, gostuje i Meril Strip) imaju po pet nominacija.

Program ceremonije 81. dodele „Zlatnih globusa“ će voditi komičar i glumac Džo Koj, što je objavljeno samo dve nedelje pre same ceremonije.

U kategoriji za najbolji film u žanru drame nominovani su: „Openhajmer“, „Ubistva pod cvetnim mesecom“, „Maestro“, „Prošli životi“, „Područje interesovanja“ i „Anatomija pada“, a u kategoriji komedija ili muzikl: „Er“, „Ameriken fikšn“, „Barbi“, „Holdouvers“, „Mej disember“ i „Jadna stvorenja“.

Za najbolji film van engleskog govornog područja su nominovani: „Anatomija pada“ kao francuski kandidat, „Folen livs“ (Finska), italijanski „Io kapitano“, „Prošli životi“ (Južna Koreja), „Društvo senga“ (Španija) i „Zona interesa“ (Velika Britanija).

Za najboljeg reditelja nominovani su: Bredli Kuper za film „Maestro“, Greta Gervig za „Barbi“, Kristofer Nolan za „Openhajmera“, Martin Skorseze za „Ubistva pod cvetnim mesecom“, Jorgos Lantimos za „Jadna stvorenja“ i Selin Song za „Prošli životi“.

Dramski glumci u trci za „Zlatni globus“ su Kuper u „Maestru“, Leonardo Dikaprio za „Ubistva pod cvetnim mesecom“, Kolman Domingo za „Rustin“, Kilijan Marfi u „Openhajmeru“, Beri Kigan „Saltburn“ i Endrju Skot u „Svi mi stranci“.

Za najbolje glumice u drami nominovane su Anet Bening u „Nyad“, Lili Gledstuon u „Ubistvima pod cvetnim mesecom“, Sandra Hiler u „Anatomiji pada“, Greta Li u „Prošlim životima“, Keri Maligan u „Maestru“ i Kajli Speni u „Prisila“.

Za najbolju dramsku seriju takmiče se „1923“, „Kruna“, „Dimplomata“, „Lest of as“, „Morning šou“ i „Naslednici“, a među komedijama „Ebot elementeri“, „Beri“, „Ber“, „Porotnici“, „Samoubistva u zgradi“ i „Ted Laso“.

Za najbolje dramske televizijske uloge su nominovani od glumica Helen Miren za „1923“, Bela Remzi u „Last of as“, Keri Rasel u „Diplomata“, Sara Snuk u „Naslednici“, Imelda Staunton u „Kruni“ i Ema Ston u „Prokletstvo“.

Od glumaca u konkurenciji su iz serije „Naslednici“ – Brajan Koks, Kjeran Kalkin i Džeremi Strong, zatim Geri Odlmen u „Slou horsiz“, Pedro Paskal u „Last of as“ i Dominik Vest u „Kruni“.

U kategoriji najbolja filmska režija nalaze se: glumac Bredli Kuper za „Maestro“, Greta Gervig – „Barbi“, Jorgos Lantimos – „Jadna stvorenja“, Kristofer Nolan – „Openhajmer“, Martin Skorseze – „Ubice cvetnog meseca“, Selin Song – „Prošli životi“.

BONUS VIDEO: SLAVLjENjE ZAPADNIH PRAZNIKA: Koji su stari zaboravljeni praznici?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst