OD januarske zarade, profesorima koji imaju svoje odeljenje će biti povećan koeficijent za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto, predviđeno je izmenama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koju je usvojila Vlada Srbije, a nedavno je objavljena u Službenom glasniku.

ДОДАТАК НА ПЛАТУ ОД 6.000 ДИНАРА: Новине у обрачуну зарада за професоре који су разредне старешине

„Epidemije“ kose đake krajem školske godine, Foto M. Anđela

Odeljenjske starešine će povišicu na zaradu osetiti u februaru, kada se isplaćuje zarada za januar koja će, izražena u novcu iznositi 6.065,68 dinara. Da podsetimo, povećanje dodatka za starešinstvo dogovoreno na Radnoj grupi za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama. Povod za formiranje ove radne grupe bio je slučaj nasilja nad profesorkom Tehničke škole u Trsteniku kojoj je učenik izmakao stolicu, a predlog da se starešine dodatno nagrade potekao je od sindikata.

Povećanje plata od 1. januara za 10 odsto dobiće svi zaposleni u javnom sektoru, a početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme iznosiće 86.680 dinara.

Ministarstvo prosvete je krajem marta prošle godine donelo Uputstvo za pedagoški rad odeljenjskog starešine kojim se bliže uređuju njegovi zadaci u oblastima rukovođenja odeljenjskom zajednicom i saradnje sa relevantnim učesnicima obrazovno-vaspitnog procesa, u cilju jačanja vaspitne uloge škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst