Mrak je u Srbiji. Ne zato što nema struje, već zato što ne postoji pristojnija reč da se opiše gde smo i šta smo u Novoj, 2023. godini.

Kraj prošle godine je nagovestio sumornu 2023. godinu. Postavljenjem Bratislava Gašića za ministra policije, Aleksandra Vulina za šefa BIA, a prekaljenog borca za odbranu lika i dela Aleksandra i Andreja Vučića Miloša Vučevića za ministra vojnog, jasno nam je stavljeno do znanja kakva nas budućnost čeka.

U Novoj 2023. nas čeka primena novog zakona o policiji. Jeste da je po drugi put povučen iz procedure, ali „treća sreća“. Čim nam Čale bude objasnila da je to u našem interesu, eto policajca na našim vratima. Dobar dan, eto nas. Zašto? Sumnjamo da vaš muž sprema atentat na predsednika Srbije, piše nešto za Danas, a znate, gospođo, reči su opasnije od metka. I ne samo to, vaš sin je napisao u pismenom sastavu iz srpskog da u Srbiji nema slobode medija.

A vi, gospođo, i vi ste se sumnjivo ponašali na pijaci. Govorili ste kako je sve poskupelo, kako sa platom danas možete da kupite manje nego prošle godine. Predsednik vam je obezbedio da radite. Što ne motate kablove po smenama i imaćete platu da platite jaje 35 dinara. To što vam je ćerka pobegla u inostranstvo umesto da previja rane srpskim junacima na barikadama da i ne pominjemo. I nemojte mnogo da se bunite kako ne bismo testirali novi „pink“ elektrošoker.

Mesto okupljanja svih pomenutih biće stadion u Loznici koji početkom proleća treba da bude otvoren. Ne mislite da je predsednik gradio stadion da bi FK „Loznica“, 14. od 16 ekipa u Prvoj srpskoj ligi, igrala mečeve. Taman posla. Biće puno naroda na tom mestu, jer mreže Željka Mitrovića loviće ljude danonoćno. Tu, pod vedrim nebom i upaljenim reflektorima noću, a prskalicama danju, sedećemo svi koji se upletemo u tu mrežu.

Nikada više domaćih izdajnika i stranih plaćenika neće biti u Srbiji kao u 2023. godine. NJih neće imati ko da brani. Biće puno „razbijenih glava“. Za primer svima drugima. Konkurs je u toku. Komisija VGV (Vučić, Gašić, Vulin) sprema rang-listu. Prvi na spisku su oni koje ne primećuju strani ambasadori i domaći mediji.

Opozicija će glasno ćutati, da ne bi i sama završila u Loznici. Biće kooperativna. Pravdaće se boravkom u institucijama, predsedavanjem u skupštinskim odborima, raspravama o Kosovu, Rusiji, prebacivanjem lopte sa jednog kraja na drugi kraj, itd.

Lako je moguće da i medija neće biti. Peta frekvencija neće biti dodeljena. REM se teško odvaja od te pete frekvencije kao Kruela de Vil od dalmatinaca. Bićemo najhrabriji na društvenim mrežama sa skrivenih naloga lažnih avatara i nadimaka. Klinci će i dalje da tuku profesore i vršnjake za koje procene da im nisu dorasli. Ministar prosvete će i dalje da ćuti i da razmišlja gde sina da uvali, pošto je već uspeo da ga instalira u Glavni odbor svoje stranke.

Još jednom će Vučić pobediti na Kosovu. Kako? Lako. Srbi su dobili Zajednicu srpskih opština, a kosovski Albanci sve drugo, sem priznanja iz Beograda. Desiće se scena slična onoj kada je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izašao pred prolaznike ispred Skupštine Srbije i rekao – Imamo Ustav. Tako će i Vučić da delegira nekog iz svog okruženja da izađe pred narod i saopštiće – Imamo Zajednicu, pobedili smo.

Onda kreće nova faza nezadrživog „napretka“ Srbije. Brisel će upaliti zeleno svetlo na semaforu koje će Vučić iskoristiti da uradi sve ono što nisu mogli da učine Milošević i Vojislav Šešelj, ali unutar Srbije. I kada bude zaokružio svu tu priču, Vučić će krajem 2023. godine organizovati izbore na svim nivoima kako bi ispalo da je ispunio obećanje da će biti lokalnih izbora u Beogradu 2023. godine.

Na veliko oduševljenje skoro milion članova SNS, koliko će ih biti tokom 2023. godine, Vučić se neće povući sa mesta predsednika stranke, ali će stranka krenuti u ozbiljnu i najširu unutarstranačku raspravu o tome da Vučić bude doživotni predsednik Srbije.

Srbija je nekada jurila svoju sudbinu. Borila se za nju. Trajala je ta borba, nije bilo lako. Mnogo dobrog sveta smo izgubili. Neki su završili u zemlji, a drugi su otišli iz zemlje. Mi koji smo ostali nismo dostojni ni onih nas koji smo se onomad borili protiv Slobodana Miloševića.

Malo nas je, slab nam je glas. Lakše je saviti kičmu nego uspraviti se i boriti se. Ali, barem svakog utorka, na ovim stranama i u 2023. godini biće kamenčića u toj cipeli koja bi da nas sve zgazi. E, pa neće da može! Srećna Nova 2023. godina.

#izVucicemose

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst