Đurić: Odbijanjem da formiraju ZSO kosovski političari ne poštuju svoj potpis

0
10

Đurić: Odbijanjem da formiraju ZSO kosovski političari ne poštuju svoj potpis

Novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da će u Beogradu danas biti održan sastanak sa predstavnicima „svih Srba sa Kosova i Metohije“ na kome će teme biti odbijanje kosovskih vlasti da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i serija napada na Srbe prethodnih dana.

Marko Đurić Foto: Srđan Ilić
Marko Đurić Foto: Srđan Ilić

Đurić, koji je bio šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju od 2014. godine do imenovanja za ambasadora u SAD, izjavio je za RTS da je sporazum o formiranju ZSO postignut pre sedam godina u Briselu i da odbijanjem da ga sprovedu zvaničnici Prištine „ne poštuju svoj potpis“.

On je rekao da će se na sastanku sa predstavnicima Srba, koji će biti održan danas u 12 sati, „prvo razmotriti nastojanja Prištine da dijalog suspenduje“.

Upitan da li je zadovoljan postignućima Kancelarije za Kosovo i Metohiju u prethodnom periodu, Đurić je rekao da se „pre svega uspelo da se na Kosovu i Metohiji sačuva mir“, kao i da je učestvovao na 221 rundi pregovora u Briselu.

„Uspeli smo da pokrenemo 340 projekata i podržimo srpski narod, izgrađeno je 2.370 novih i rekonstruisanih stambenih jedinica, 1.000 porodica dobilo je krov nad glavom. Obnovljeno je i delimično rekonstruisano 46 crkava i manastira“, rekao je Đurić.

On je ocenio da kosovski Albanci nisu zainteresovani za dijalog iako je to „više u njihovom interesu“, kao i da među njima postoji takmičenje „ko će biti gori prema Srbiji“.

Juče je iz kabineta premijera Kosova Avdulaha Hotija saopšteno da Vlada Kosova neće prihvatiti dodatne pregovore za uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, ali da će ispuniti zakonsku obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Kosovo je zaključilo pregovarački proces o Zajednici srpskih opština otkako je o tome postignut sporazum. Shodno tome, Vlada Kosova neće prihvatiti vraćanje ove teme za pregovarački sto, već će poštovati obaveze iz postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom Ustavnog suda“, kaže se u odgovoru kancelarije premijera Kosova za koha.net.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article