Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ocenila je danas da bolja informisanost roditelja o imunizaciji njihove dece protiv oboljenja izazvanih Humanim papiloma virusom (HPV) može da smanji broj obolelih žena od raka grlića materice, prenosi N1.

U saopštenju Ministarstva, navodi se da je Đukić Dejanović povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, kazala da je u sve osnovne škole u Srbiji dostavljen informativni liflet o značaju imunizacije protiv HPV-a koji je namenjen roditeljima učenika sedmih razreda.

Dodala je da informacije sadržane u lifletu daju odgovore na ključna pitanja roditelja u vezi sa HPV imunizacijom i načinima da se ona obavi.

Đukić Dejanović kazala je i da su Ministarstvo prosvete i škole deo nacionalne kampanje „HPVne“ u okviru koje je u prethodnom periodu, u saradnji sa udruženjem „Roditelj“ i domovima zdravlja širom Srbije, organizovano više desetina tribina sa roditeljima u školama.

„Ova praksa će se u budućnosti nastaviti, jer od suštinskog je značaja da roditelji od stručnjaka – lekara, pedijatara, imunologa, dobiju odgovore na sva pitanja koja imaju“, rekla je Đukić Dejanović i dodala da roditelji koji su zainteresovani, mogu da se obrate školi, koja će uz podršku nadležne školske uprave i udruženja „Roditelj“ organizovati tribinu.

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine za sve devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Post Views: 32

Originalni tekst