Ministarka prosvete Slavića Đukić Dejanović izjavila je, uoči današnjeg sastanka sa sindikatima prosvetnih radnika, da je 12 odsto maksimalno moguće povećanje za plate prosvetara u januaru iduće godine, ali da Vlada ide za tim da „januar nije nikakav limit“ za dalja povećanje.

„Mi smo u dijalogu sa prosvetaru, ja sam u tom timu na čijem je čelu premijer (Miloš Vučević). Taj socijalni dijalog treba da traje. On podrazumeva i druge segmente – od njihove bezbednosti, uslova rada, oni su veoma zainteresovani i kako će svoja znanja prilagođavati potrebama deci“, rekla je Đukić Dejanović, na otvaranju nove školske godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ona je naglasila da je stav vlada da materijalni status prosvetnih radnika treba da se povećava „iz godine u godinu, iz perioda u period“.

„Mi smo došli do odnosa da je početna plata u prosveti 94 odsto prosečne plate na nivou Srbije. Očekuje se da se izjednače te dve sume i to je jedan od naših ciljeva za 2025. godinu. U ovom momentu nema finansijskih mogućnosti da to bude više od ovog“, rekla je Dukić Dejanović, na primedbu prosvetnih sindikata da januarsko povećanje treba da bude više.

Ona je istakla da će prosvetni radnici dobiti u januaru dvocifreno povećanje plata – 12 odsto, dok će ostali u javnom sektoru imati povećanje od osam odsto.

„Mislimo da i to nije dovoljno. Ali da biste još više dali prosvetnim radnicima moralo bi nekom da se uzme što u ovom momentu nije moguće“, rekla je Đukić Dejanović.

Za 13.00 časova najavljen je sastanak, u zgradi Vlade, premijera Vučevića i Đukić Dejanović sa predstavnicima sindikata prosvete.

Post Views: 59

Originalni tekst