Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o slobodi veroispovesti

Pre 26min

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra, među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz kabineta predsednika. Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ovakvu odluku predsednika ocenio je kao nastavak tretiranja države kao svog feuda.

Beta/Bojana Cupic: Milo Đukanovic
Foto: Beta/Bojana Cupic / Milo Đukanovic

Prilikom donošenja odluke, Đukanović se pozvao na član 94 stav 1 Ustava, navode podgoričke Vijesti a prenosi N1.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: „Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine“.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Ukazao je i na „otvoreno pravno pitanje“ konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako navodi, većinski donesenu negativnu odluku Državne izborne komisije, „kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta“, nevdeno je u saopštenju predsednika Crne Gore.

Krivokapić: Đukanović nastavlja da tretira državu kao svoj feud

Komentarišući ovu odluku, premijer Zdravko Krivokapić rekao je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i nastavlja u višegodišnjem maniru da državu tretira kao svoj feud.

"Odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, da vrati nekoliko zakona koji su usvojeni na sednici Skupštine 29. decembra 2020, na ponovno odlučivanje, najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi. Osim što krši Ustav, zakone ove zemlje, Đukanović se igra građanima, njihovom imovinom i pravima koja proističu iz Ustava“, naveo je Krivokapić na svom tviter nalogu.

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je crnogorska skupština usvojila u decembru 2019. godine doveo je do zatezanja odnosa između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Dodatno, odnosi su zategnuti i nakon privođenja sveštenika koji su uprkos zabrani okupljanja održavali litije, ali i nakon što su crnogorske vlasti u Zoganju kod Ulcinja srušile nelegalno građeni objekat SPC od više stotina kvadratnih metara.

Izvor: N1; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article