Đukanović potpisao ukaz o Zakonu o slobodi veroispovesti

Predsednik Crtne Gore Milo Đukanović potpisao je danas ukaz o proglašenju Zakona o slobodi veroispovesti i drugih zakona koje je crnogorski paralment ponovo usvojio prošle sedmice.

Beta/Bojana Cupic: Milo Đukanovic
Foto: Beta/Bojana Cupic / Milo Đukanovic

"Potpisao sam Ukaze o proglašenju zakona nakon što ih je Skupština ponovo izglasala 20. januara 2021. godine. Dileme koje sam imao i zbog kojih sam ih vratio Skupštini na ponovno odlučivanje su ostale", naveo je Đukanović na Tviteru.

On je dodao da je kao predsednik po Ustavu dužan da proglasi ponovno izglasani zakon i da "nema prostora za drugačije ustavno postupanje".

Skupština je na sednici 20. januara ponovo usvojila izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti i još nekoliko zakona koji su prvobitno izglasani na sednici 29. decembra, ali ih je Đukanović tada vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Skupština Crne Gore usvojila je u noći između 28. i 29. decembra izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.
Za promenu zakona glasala je vladajuća većina, dok opozicione partije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS), nisu prisustvovale sednici.
Protiv tih odredbi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori je mesecima organizovala masovne proteste.
Novim rešenjima koje je Đukanović odbio da potpiše imovina upisana na Mitropoliju crnogorsko primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori ostaje u njihovom posedu. Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je crnogorska skupština usvojila u decembru 2019. godine doveo je do zatezanja odnosa između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Dodatno, odnosi su zategnuti i nakon privođenja sveštenika koji su uprkos zabrani okupljanja održavali litije, ali i nakon što su crnogorske vlasti u Zoganju kod Ulcinja srušile nelegalno građeni objekat SPC od više stotina kvadratnih metara.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article