Novak Đoković i Rafael Nadal sastali su se u 2. kolu Olimpijskih igara u Parizu, na Centralnom terenu Rolan Garosa, na kome je Rafa i postao „kralj šljake“ osvojivši baš tu 14 grend slem titula. Ali, ovoga puta, Španac je morao da se pokloni kralju tenisa – jer ga je Nole ubedljivo pobedio. Konačan rezultat glasio je: 6:1, 6:4 – za prolazak u osminu finala.

ЂОКОВИЋ РАЗБИО НАДАЛА! Не помаже ни безобразлук судије, Новак декласирао краља шљаке - иде по олимпијско злато!

FOTO: Tanjug/AP

Činjenica je da je španski as propustio skoro čitavu prošlu sezonu i dobar deo ove zbog povreda, da mu je ovo bio treći meč u tri dana (jer učestvuje i u nadmetanju dublova), a Noletu tek drugi, ali…

Pre nepuna dva meseca Đoković je na istom ovom igralištu pokidao meniskus desnog kolena i morao da bude operisan, pa je i on, takođe u „poznim teniskim godinama“, ušao u ovaj meč kao neko ko bi mogao da traži opravdanja za eventualnu lošiju igru od svoje idealne. Ali, Novak Đoković ne spada u one koji traže opravdanja…

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Od prvog minuta bio je konkretniji. Bio je agresivniji. Bio je, bar je tako delovalo, motivisaniji. Nadal, uostalom, već ima olimpijsko zlato, pa je i bilo za očekivati da je Novakova žudnja za ostvarenjem tog neostvarenog sna veća nego Špančeva. Ali, jedno je nešto želeti na pariskoj šljaci, a sprovesti to u delo protiv Nadala… ne baš lak zadatak.

Aplauzi Nadala i neviđen bezobrazluk sudije

Na terenu su bila dva istinska majstora „belog sporta“. To, što je pisalo da se sastaju 2. i 161. na svetu, po poslednjem rangiranju, bilo je apsolutno nebitno. Njih dvojica su osvojila 46 grend slem titula, igrali 68 grend slem finala, a 270 ukupno. Nema tu lakih poena ni kada „radi samo jedna noga“ (Novak je imao steznik oko operisanog kolena, Nadal oko butine). Ima (uglavnom) samo majstorija. Tolikih, da su jedan drugom aplaudirali ne baš retko. Samo što je Rafinih aplauza bilo više…

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Imao je Nadal na svojoj strani i ogromnu većinu publike, imao i sudiju Renoa Lihtenštajna, koji se ponašao prilično nesportsko: kasno je uključivao sat za dozvoljeno vreme između poena – i to samo kada je Rafa servirao, čime mu je davao više vremena za predah.

Ali, sve je to bilo uzalud.

Rafael Nadal tokom meča sa Novakom Đokovićem na Olimpijskim igrama u Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Novakova dominacija: 10:1, pa „zastoj“ – i onda čelični živci

Malo je nedostajalo da prvi put u 60 odigranih mečeva sa Rafom Novak osvoji set bez izgubljenog gema. Imao je 5:0 u nestvarnoj prvoj deonici, pa se potom Nadal „upisao“ na semafor.

U drugom segmentu meča isprva se nastavio i Špančev pad (broj neiznuđenih grešaka je rastao), ali i rast Srbinove želje da trijumfuje. Ona se ogledala i u emotivnim proslavama majstorski osvojenih poena, ali i i u činjenici da je, kada je Novak poveo sa 3:0, odnos u iznuđenim greškama (kada izgubite poen jer vas je rival dobrim potezom naterao da pogrešite) bio 17:6.

Minut, dva kasnije – semafor je pokazivao 6:1, 4:0.

Dva gema su delila Novaka od trijumfa, ali…

Tada je počeo da greši. Najpre na neiznuđene načine, jer kao da je počeo da bespotrebno žuri, a onda se razgoropadio Nadal. I publika, koja je dotad bila u šoku šta sve Srbin radi njenom ljudibimcu, ali se „probudila“ i počela da urla „Rafa, Rafa!“ kada je kiks za kiksom Đokovića – njegov rival koristio da osvaja „svoj“ gem, pa da da napravi brejk, i tako dvaput.

Od 0:4, Nadalov 15-minutni juriš doveo ga je do 4:4 i prilike da servisima povede. Novak je tada – smirio svoje živce, naterao rekordera Rolan Garosa na pogrešne poteze, pa Rafi ni tri spasavanja brejk lopti, ni dodatno uzimanje vremena između poena da bi namestio steznik na nozi, nisu bili od pomoći. Brejk za 5:4 bio je Novakov uvod u kraj ovog dve godine iščekivanog najvećeg derbija tenisa.

Da, neko će reći „nije ovo onaj Nadal koji je harao Rolan Garosom deceniju i po“. Ali, Novak će na to reći, kao što je u subotu i izgovorio „Nisam ni ja onaj stari“.

Ali, ovaj, „novi“ Novak – deluje fascinantno.

Šta dalje? Protiv koga sledeće igra Novak Đoković?

Noletov naredni rival biće pobednik nemačko-italijanskog duela u kome igraju Dominik Kepfer, 70. na ATP listi, i Mateo Arnaldi, 45. teniser sveta.

Pratite i taj meč, i sve ostalo o Olimpijskim igrama – na sportskim stranicama portala „Novosti“.

Na sasvim ste dobrom mestu.

KRAJ! Đoković – Nadal 6:1, 6:4

6:4 – Gotovo! Pobeda! Nole je „odservirao“ trijumf nad Nadalom. I to kakav!

5:4 – Brejk Đokovića! Kakav gem! – Novak Đoković je isprva malo korigovao taktiku. Opet je „uključio“ one fantastične bekhend udarce, smirio je svoje živce i počeo da utiče na Rafine. Jer, poveo je sa 0:30, što je rival prepolovio kada se o zaostatku radi, a onda (uz prećutnu saglasnost sudije kada je Rafa uzeo veći odmor od dozvoljenog između poena –  nameštajući zavoj oko desne noge) Novak je uspeo da natera rekordera Rolan Garosa da napravi grešku. Da je bilo nečeg blizu njega, Nadal bi možda i udario, jer je stegao pesnicu i njom zamahnuo kroz vazduh, ali… Na tih 15:40 ipak nije dozvolio da ga emocije savladaju, već je odigrao dva odlična poena i izjednačio. A onda, dva peha: Nadal je ivicom reketa poslao lopticu u aut, da bi Đoković prokockao i treću brejk šansu jer je loptica u sledećoj razmeni – udarila u neku neravninu i skroz ga iznenadila. Srećom, najbolji teniser sveta je potom paralelom izgradio novu priliku da osvoji „Nadalov“ gem, a osvojio ga je savršenim „dropštom“! 

4:4 – Brejk Nadala! Posle tri uzastopno osvojena gema, Nadal je osvojio i prvi poen u narednom, kada je Nole servirao, a Španac izveo drugi direktan poen sjajnom paralelom. A iako je Novak dobio narednu razmenu, desio se novi pad u njegovoj igri. Prvi servis jeste slao gde treba, ali nedugo zatim je slao loptice u aut, dozvolivši Rafi dve brejk lopte – 15:40. Prvu je „obrisao“ sjajnim servisom, imao zicer i za drugu, ali je nestvarna reakcija Nadala produžila tu razmenu udaraca, koja je posle 18. – forhendom donela Špancu izjednačenje na 4:4. Podsetimo, Novak je vodio sa 4:0 u drugom setu.

Rafael Nadal tokom meča sa Novakom Đokovićem na Olimpijskim igrama Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

4:3 – Nakon dobrih Špančevih poteza i vođstva od 30:0, publika je počela da viče „Rafa! Rafa!“. Nole ju je na trenutak utišao odličnom dijagonalom, ali je ljubimac domaćih navijača inicijativu krunisao smečevima od kojih nije bilo leka, što mu je donelo 40:15. Srbin je sledeći „ritern“ poslao predaleko i izgubio treći gem u nizu.

4:2 – Brejk Nadala! – Podigao je naprasno Rafa nivo igre, a Novak, uz tri neiznuđene greške (najpre dropšotom koji je loše izveo) i, na brejk šansu – napravljenu dvostruku servis grešku, izgubio „svoj“ gem. Prvi put na meču.

4:1 – Kao i u prvom setu, tek u završnici drugog Nadal se „upisuje“ na semafor. Mada, pomogao mu je i Novak, recimo, „dirajući“ lopticu kada je, činilo se, išla u aut. Ali, dobro. Dva brejka prednosti ima srpski as. A on naredni i servira.

Novak Đoković na mčeu protiv Rafaela Nadala / FOTO: Tanjug/AP

4:0 – Nastavlja Novak da osvaja direktne poene. I da lako osvaja servis-gemove. 

3:0 – Brejk Đokovića! – Igra Nole sjajno, ali ujedno i Nadalov nivo igre kao da je u dodatnom padu. Posle 56 minuta igre – novi brejk. Rafa je imao dva osvojena poena, no posle 30:30 napravio je kiks, koji je Đokoviću doneo šansu da ode na 3:0. Duga razmena koja je usledila okončana je možda i preranim pokušajem Đokovića da poentira sa osnovne linije (a pogodio je mrežu). Ipak, nije ga to obeshrabrilo: razornim udarcima naterao je suparnika na dve nove neprecizno poslate loptice, čime je Srbin nastavio da osvaja gemove. Ima ih tri u drugom setu, rival nijedan. A Novak sledeći i servira.

2:0 – Fantazija od Noletove igre! Nadal mu (opet) aplaudira, posle maestralnog direktnog poena forhendom iz punog trka, a pola minuta kasnije, tih 40:0 pretvoreno je u osvajanje gema. Iznova bez izgubljenog gema.

Rafael Nadal vraća lopticu Novaku Đokoviću na Olimpijskim igrama Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

1:0 – Brejk za Đokovića! Nervirao se Nole kada je propustio prvu brejk loptu, odnosno vođstvo od 40:30, pričao sa svojim stručnim štabom („Šta? Šta – ovde? Ne razumem šta pričate!“), ali je odigrao za nijansu smirenije od Španca, koji je napravio čak četiri neiznuđene greške u ovom gemu i – izgubio ga.

6:1 – Set za Đokovića! Posle 38 minuta od početka, Nole je osvojio set! Istina, Nadal je podigao malo nivo igre, poveo sa 0:15, imao i priliku za 15:30, ali… i tada, i na samom kraju, za malo je promašio teren. 

Novak Đoković tokom predaha na meču sa Rafaelom Nadalu na Olimpijskim igrama Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

5:1 – Nadal je prvi put na ovom meču izveo odličan dvoručni bekhend koji mu je, paralelom, doneo direktan poen, i ujedno gem loptu, jer se to desilo pri rezultatu 30:30. I, minut kasnije, a 35 minuta od početka meča, Španac se „upisao“ na semafor.

5:0 – Nadal kao da je digao ruke od ovog seta. Očajno vraća Noletove servise, čak i sporije, druge – te Novak bez izgubljenog poena osvaja peti gem. I uz aplauz Španca za jednu nestvarnu dijagonalu kojom je Nole pogodio sam ugao terena.

4:0 – Brejk za Đokovića! Novi sjajan gem, zanimljiviji od prethodnog svakako, i to iz dva razloga. Nadal je nastavio da više greši od Novaka (6:3 u neiznuđenim greškama), a Srbin nastavio da bude agresivinije (6:1 u greškama koje je iznudio dobar potez suparnika). Novak je zato i stigao do brejk šanse, koju je Nadal posle dobrog servisa i za nijansu boljih udaraca sa osnovne linije „anulirao“, ali… Usledile su obostrane majstorije na mreži, savršen Noletov bekhend volej za novu brejk šansu, a onda je Nadal pogodio samu liniju. I to spoljnu ivicu linije. Drama je produžena (uz prilično nesportsko ponašanje sudije Renoa Lihtenštajna, koji je nastavlja da kasno ukljuluje sat za dozvoljeno vreme između poena – i to samo kada Rafa servira, čime mu daje više vremena za predah), ali i pored toga; Nole je iznova preuzeo inicijativu i – iskoristio treću brejk šansu zahvaljujući vrlo lošem drugom servisa Nadala.

FANTASTIČNO: Evo šta je radila Noletova ćerka, Tara Đoković, dok je njen tata igrao protiv Rafaela Nadala na Olimpijskim igrama (FOTO)

3:0 – Fantastično u ovim momentima igra Nole. Fantastično. Tri od tri ima učinak kada se radi o „dropšotovima“, bekhend ga služi izvanredno i – Rafa je nemoćan. Nije Španac osvojio ni poen u ovom „Novakovom“ gemu.

2:0 – Brejk Đokovića! Posle 12 minuta igre, Nole ima dva razlike u svoju korist. Poveo je 0:30 iskoristišvi rane Nadalove greške u „Špančevom gemu“, a iako se Rafa vratio u igru razornim forhendima, posle 30:30 je Nole ponovo preuzeo inicijativu. Smečevima je naterao suparnika na potpunu defanzivu (i kiks u njoj), a onda je, pod pritiskom brejk šanse do koje je Srbin došao, Nadal pogrešio i u narednoj razmeni. Nole sledeći servira.

1:0 – Buran prvi gem! Uvodni poen velikog derbija dobio je Nole i to nateravši, posle samo nekoliko razmenjenih udaraca, Španca da pošalje lopticu u mrežu. Drugi je bio – as. Potom je 40:0 donela neiznuđena Nadalova greška i to iz drugog udarca. Ali… Rafa je prvi put oraspoložio svoju publiku kada je smečevima (istina, tek iz drugog pokušaja) prišao na 40:15, a onda i korak bliže, nateravši Đokovića na prejako upućen bekhend sa osnovne linije. Dvadesetak sekundi Nole je i forhendom poslao lopticu izvan igrališta, pa se došlo do nerešenog rezultata. Srećom po Srbina, sledeću razmenu je završio direktnim poenom iz forhenda, a prednost pretvorio u 1:0 nateravši Španca da forhendom pošalje lopticu izvan terena.

13.50 – Meč je počeo, Đoković prvi servira!

13.48 – Sudija je Reno Lihtenštajn, koji je upravo obavestio aktere da će meč početi za dva minuta.

13.45 – Interesantno, Tenis TV je neposredno pred početak ovog meča pustio Novakovu staru izjavu, tj. odgovor na pitanje „Treba da odabereš jednog igrača, koji će odigrati set da bi ti spasao život, ko će to biti?“ – na šta je nasmejani Đoković rekao: „Nadal, na šljaci“.

13.44 – Igrači izlaze na teren stadiona „Filip Šatrije“!

13.43 – Poslednje zagrevanje pred izlazak na teren. Novak je – nasmejan:

13.41 – Temperatura na Centralnom terenu teniskog kompleksa Rolan Garos je trenutno 24,3 stepena, vlažnost vazduha 52%, vetar slab, severoistočni, duva gotovo neprimetno, brzinom od šest kilometara na sat. Imajući u vidu da vetra nema, a da je vlažnost vazduha prilična, neće biti baš idealni uslovi za igru, ali … igrala su obojica u gorim, naročitao australijskim vrelim uslovima.

13.24 – Gotov je prvi meč, sledeći igraju Nole i Rafa! Iga Švjontek je ostvarila novu pobedu, daleko lakšu nego u prvom kolu, savladala je Dajan Peri sa 6:1, 6:1 i tako „ustupila mesto na Centralnom terenu“ dvojici velikana muškog tenisa.

12.35 – „NOVAK? NEMA ŠANSE!“ Pitali smo navijače koji hrle na meč Đoković – Nadal ko će pobediti, evo šta su rekli (VIDEO) 

12.34 – „ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ“: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama

12.33 – “ŠANSE SU 85-15 ZA NOVAKA!“ Poznati teniski trener ubeđen u trijumf Đokovića protiv Nadala na Olimpijskim igrama u Parizu

Uoči meča

Dan nakon što je Novak Đoković deklasirao Metjua Ebdena, činilo se da je moguća i senzacija: rekorder pariskog grend slema sa 14 titula Rolan Garosa, Rafael Nadal, najpre je krenuo „da melje“ Martona Fučoviča, ali ga je na kraju savladao tek posle drame.

Tako je zakazan jubilarni, 60. okršaj dva teniska giganta.

Novak Đoković – Rafael Nadal, međusobni dueli („H2H“)

Nole i Rafa su igrali rekordnih 59 mečeva, a Srbin „za dlaku“ ima bolji učinak.

Naime, Novak Đoković je ostvario 30 pobeda, a Rafael Nadal 29.

Španac je, međutim, dobio tri od poslednja četiri duela. A od toga dva baš na terenu na kome će se i igrati njihov olimpijski meč. Mada, i Nole je 2021. baš na Rolan Garosu dobio Nadala…

U poslednjem meču, 2022. takođe na Otvorenom prvenstvu Francuske, desio se Rafin trijumf u četiri seta – u četvrtfinalu je bilo 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4).

Na ovoj, pariskoj šljaci, Nadal vodi sa impresivnih 8:2 protiv Đokovića.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima – pratite na posebnoj stranici portala „Novosti“ posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Gužve na Rolan Garosu, svi hitaju da vide Novaka Đokovića

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst