NAJBOLjI teniser planete Novak Đoković igra u noći između subote i nedelje sa Francuzom Adrijanom Manarinom meč osmine finala Australijan opena. Uživo duel možete da pratite na portalu „Novosti.

ЂОКОВИЋ - МАНАРИНО: Новакова редовна муштерија, најнеобичнији тенисер на свету

FOTO: Tanjug/AP

NOVAK ĐOKOVIĆ – ADRIJAN MANARINO (ne pre 3.30)

UOČI MEČA

Podiže Novak Đoković formu kako se bliži završnica turnira u Melburnu.

Pobede protiv Dina Prižmića i Alekseja Popirina bile su očekivane, ali je bilo primetno da se prvi teniser sveta mučio da do njih dođe. Međutim, sve je došlo na svoje mesto u meču trećeg kola, gde je Noleta čekao mnogo zahtevniji posao.

U tri seta i bez previše utrošenog vremena, srpski predstavnik pobedio je Argentinca Tomasa Martina Ečeverija i obezbedio prolaz u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije. Zanimljiv je i podatak da Đoković nikada nije izgubio u trećem kolu Australijan opena.

U osmini finala čeka ga Adrijan Manarino. Francuz je u veoma uzbudljivom meču savladao Amerikanca Bena Šeltona nakon pet setova velike borbe. Upravo je osmina finala bila krajnji domet za Manarina na Australijan openu u dosadašnjem toku karijere.

I uvodna dva sustreta je takođe odigrao u pet setova, savladavši Stena Vavrinku i Haumea Munara.

Manarino je trenutno najbolje rangirani francuski teniser i nalazi se na 19. mestu ATP liste, što je i najbolji plasman u njegovoj karijeri.

Adrijan Manarino nikada nije pobedio Novaka Đokovića

Đoković i Manarino sastajali su se četiri puta do sada. Srpski teniser je izašao kao pobenik iz sva četiri susreta.

Dva puta ih je žreb spojio na Vimbldonu. Prvi put 2016. godine u drugoj rundi, a zatim u osmini finala naredne godine. Đoković je oba puta pobedio rezultatom 3:0.

Sledeći meč odigrali su u četvrtfinalu turnira u Kvinsu 2018. godine kada je Đoković pobedio sa 2:0 u setovima.

Poslednji duel odigran je u Sinsinatiju 2018. kada je Manarino uspeo da osvoji prvi set protiv Đokovića u karijeri, ali je prvi teniser sveta ipak slavio u meču treće runde.

Oporavak tekilom i nova mladost

Nakon poslednjeg u nizu napornih mečeva koje je 35-godišnji Manarino odigrao na ovogodišnjem Australijan openu, izjavio je da mu je podrška publike bila od velikog značaja.

-Bio sam poprilično iscrpljen kada se meč završio. Publika mi je zaista bila od velike pomoći, s obzirom na to da mi je njihova podrška pomagala da zaboravim na umor i dam sve od sebe. , rekao je Manarino.

Francuz koji je više trofeja osvojio nakon svog 34. rođendana nego u čitavom dotadašnjem toku karijere imao je zanimljiv odgovor na pitanje kako i dalje uspeva da napreduje u poznim igračkim godinama.

– Počeo sam da pijem tekilu. Ona mi pomaže da se opustim i ne razmišljam previše o onome što je bilo, već da se okrenem onome što sledi, izjavio je Manarino.

Novinari su na konferenciji zamoljeni da mu ne govore o narednom protivniku, jer posle mečeva ne želi da zna sa kime igra.

– Trenutno samo želim da uživam u momentu. Ne želim da znam sa kim igram naredni meč, već da se opustim i uživam sa svojim timom, rekao je 19. igrač sveta.

Takođe, Manarino je jedan od retkih tenisera koji nema sponzora, a obitavao je u top 20.

Đoković u Melburnu neporažen od 2018.

Australijan open je za Novaka Đokovića prva prilika u novoj godini da osvoji jubilarni 25. grend slem u karijeri i uveća prednost u odnosu na Nadalova 22.

Sa deset osvojenih trofeja u Melburnu, Đoković je ubedljivo prvi na večnoj listi šampiona Australijan opena. Sa po četiri pehara manje ostali su Roj Emerson i Rodžer Federer.

Srpski teniser u Melburnu nije izgubio meč od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Nanizao je 31 pobedu i već sada ima najdužu seriju trijumfa.

Kada god je ušao među četiri najbolja u Melburnu, Đoković je osvojio turnir jer nikada nije izgubio u polufinalu i finalu – dobio ih je deset od deset.

Trka za prvo mesto sa Alkarazom

Najbolji teniser sveta bi novom titulom u Melburnu sačuvao prvo mesto na ATP listi i obezbedio da, bar još neko vreme, svaki ponedeljak bude dan novog rekorda po broju nedelja na vrhu.

Đoković trenutno ima prednost od 2.200 poena u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza. Međutim, Srbin brani u Melburnu 2.000 bodova jer je aktuelni šampion, a Španac prošle godine nije igrao, pa toliko može da osvoji.

Čak i da ne podigne pehar u Australiji, Đoković će u svakom slučaju ostati broj jedan ako Španac ne dogura do četvrtfinala. Takođe, ako Alkaraz ispadne u polufinalu, a Đoković stigne do finala, ostaće prvi kako god se meč za trofej završio.

Ako srpski teniser uradi isto što i rival (obojica ispadnu u četvrtfinalu ili polufinalu), ni tada se neće pomeriti sa prvog mesta na ATP listi.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o „velikoj trojci“: Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst