Sva tri poslanika opozicije koji su štrajkovali glađu završili su taj protest i sada se nalaze sa svojim porodicama, izjavio je u nedelju uveče predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, gostujući u dnevniku Nova S televizije.

„Prevezli smo Mariniku Tepić u Novi Sad, svi oni će vaditi krv svaki dan i svake večeri i proveravati nivo glukoze, sa po kašikom supe na svaki sat će se polako vraćati u normalan život, a lekari misle da nema opasnosti po njihovo zdravlje“, dodao je Đilas.

Tepić je najduže štrajkovala glađu, a nešto kasnije su joj se pridružili i Jelena Milošević i Branko Miljuš. Štrajk, koji je proglašen zbog navodnih brojnih neregularnosti na izborima, okončali su u subotu uveče.

Govoreći o planovima opozicione koalicije Srbija protiv nasilja Đilas je rekao da će protesti biti nastavljeni iza (pravoslavnog) Božića, i da sigurno neće biti svakodnevni.

Lider SSP je još rekao da očekuje dolazak stranih posrednika u Srbiju, koji bi na osnovu izveštaja posmatračkih misija mogli da preporuče kako izaći iz postizborne krize u zemlji.

Đilas smatra da nova beogradska vlast uopšte neće biti formirana, odnosno da se „Vučić neće usuditi ni da pokuša da tako zaokruži očiglednu izbornu pljačku“ u glavnom gradu.

„Verujem da će se izbori uskoro ponoviti u Beogradu“, zaključio je lider SSP.

On je objasnio da je ono, (za šta ga predsednik Vučić stalno proziva, da je navodno rekao samo šefu misije ODIHR) rekao i u svim ostalim u mnogobrojnim intervjuima, a to je „da se u Srbiji izbori kradu od prvog dana kad se prethodni izbori završe, pre svega kroz medije, a kada dođe predizborna kampanja onda se to samo pojača“.

„Dalje idu pritisci na birače, lažni birači, lažne liste sa lažnim potpisima, da bi imali veći broj članova u izbornim komisijama i tako dalje“, precizirao je Đilas.

On je naglasio da je stranim pomstračima rekao da „ako se ovakva pljačka nastavi mi sasvim sigurno nećemo priznati rezultate takvih izbora i protestovaćemo i borićemo se svim demokratskim sredstvima“.

Đilas je dodao i da je plan opozicije vrlo jednostavan, i zasniva se na tri polja.

„Jedan su protesti, drugo je ‘rat’ kroz insitucije, iako su institucije zarobljene i znamo kako izgledaju RIK i Ustavni sud, ali ipak želimo da ova država bude država insitucija, pravila i procedura, a treća stvar je saradnja sa međunarodnom zajednicom“, zaključio je Đilas.

Post Views: 25

Originalni tekst