Printscreen/YouTube/Newsmax Adria

(Beta) – Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas bi Srbija imala jaču poziciju oko Kosova da je uskladila spoljnu politiku sa Evropskom unijom, i da je uvela delimične sankcije Rusiji.

Đilas je za televiziju Prva rekao da zemlja izolovana i “sama protiv svih” ne može imati jaču poziciju u pregovorima o Kosovu, i dodao da očekuje da do kraja godine budu održani izbori na svim nivoima.

“Kad dođe ovakva jedna situacija u zemlji, kada je kriza i postoje teme kao Kosovo i sankcije Rusiji, najbolje je izaći na izbore i proveriti legitimitet”, kazao je Đilas.

On je rekao da su za SSP protivnici i Narodni pokret čije osnivanje najavljuje predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, i “ekstremisti”, odnosno opozicione desničarske stranke.

Đilas je rekao da “ne podržava” francusko-nemački predlog o Kosovu sa kojim su se obe strane saglasile u Briselu krajem februara, i da bi taj dokument bio povoljniji za Srbiju da je bila bliže evropskim stavovima, a kako je dodao to pokazuje da nije dobro da jedan čovek o svemu odlučuje.

“Zalažemo se za delimične sankcije Rusiji. Svi vide da se pravi neki novi Berlinski zid i mi smo rekli da moramo da prihvatimo da uvedemo delimične sankcije Rusiji. Sporazum mi ne podržavamo”, rekao je lider SSP-a.

Na pitanje da li smatra da je neko iz inostranstva bio umešan u atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, Đilas je rekao da nema nikave informacije o tome, jer se tada nije bavio politikom, ali da su Đinđićeve reči bile da je “tačno da svi (njegovi) prijatelji u svetu loše reaguju” na njegova pisma i dopise i to što želi da uradi povodom Kosova i Metohije.

On je ocenio i da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, čija je godišnjica smrti obeležena juče bio “katastrofalna ličnost u istoriji Srbije, čovek koji nije shvatio da je pao Berlinski zid”.

Dodao je da je tada Milošević doneo odluku da Srbija ide u pravcu Evrope, a ne u ratove, sada bi bila među bogatijim državama u EU.

Originalni tekst