Đerlek: Vakcinisano 700 ljudi u staračkim domovima, u januaru vakcinacija zdravstvenih radnika

Državni sektretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je vakcinisano 700 korisnika staračkih domova i da se kod vakcinisanih nisu javile nuspojave.

Mirsad Đerlek Foto: Facebook
Mirsad Đerlek Foto: Facebook

Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida19, rekao je za televiziju Hepi da je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" napravio plan primanja vakcine.

"Batut je napravio plan ko će kad primiti vakcinu, ali na to utiče i epidemiloška situacija. Od polovine januara vakcinu će primiti zdravstveni radnici", rekao je Đerlek.

Dodao je da će Srbija u januaru dobiti novih 80.000 doza Fajzer vakcine i da narednih dana Agencija za lekove treba da izda sertifikat za rusku vakcinu Sputnjik V i kinesku vakcinu.

"Vakcinu može da primi samo zdrav čovek, ako se neko pojavi sa temperaturom, on taj dan neće moći da se vakciniše", rekao je Đerlek.

U Srbiji je vakcinacija protiv koronavirusa Fajzer- BioNTekovom vakcinom u domovima za smeštaj odraslih i starih počela u četvrtak, kada je vakcinisano 250 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i Novom Sadu.

Dan kasnije vakcinisano je 100 korisnika gerontološkog centra u Nišu, a potom je vakcinacija nastavljena i u drugim gradovima i privatnim domovima za stare.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article