Đerlek: U ponedeljak odluka kad počinje vakcinacija Sputnjikom V

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će u ponedeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti doneta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija "Sputnjik" vakcinom.

Prvi kontigent od 2.400 doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V stigao je danas u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak  u Beogradu Foto:  BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Prvi kontigent od 2.400 doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V stigao je danas u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Đerlek je rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga i ostali zdravstveni radnici.

„Slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje kovid -19, zatim jedinice intenizvne nege u non kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja“, rekao je Đerlekza Tanjug a prenosi N1.

Kako kaže, očekuje 4. ili 5. januara još 20.000 doza Fajzerove vakcine, ukupno 78.000 u januaru.

Imunolog Srdja Janković rekao je danas da manji broj novoregistrovanih slučajeva kovida-19 ne sme da se tumači kao signal da je vreme za opuštanje i dodao da su, uprokos popuštanju pritiska, bolnički kapaciteti blizu popunjenosti.

S druge strane epidemiolog Predrag Kon poručuje da opušteniju situaciju sa epidemijom možemo očekivati tek nakon leta.

Izvor: N1; Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article