Đerlek: U narednih sedam do deset dana porast broja zaraženih i preminulih od kovida19

U trećem talasu epidemije koronavirusa javlja se teža klinička slika kod pacijenata, a u narednih sedam do deset dana ići će uzlazna linija i što se tiče broja zaraženih i broja umrlih, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Mirsad Đerlek Foto: Facebook
Mirsad Đerlek Foto: Facebook

On je za televiziju Pink izjavio da se u Beogradu više ne registruje polovina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, kako je bilo do pre nekoliko dana.

Prema njegovim rečima, trenutno se u Beogradu registruje oko 30 odsto od ukupnog broja novih slučajeva, a u poslednjih nekoliko dana javila su se nova žarišta – u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu i Novom Pazaru, dok se cela Srbija nalazi u "vrlo zabrinjavajućem stanju".

Na pitanje da li će zbog takvih brojeva biti dodatnih pooštravanja mera u cilju suzbijanja epidemije, Đerlek je ukazao da su "cifre za svakog normalnog čoveka dovoljna opomena i da i bez novih mera moramo da pojačamo svoju odgovornost".

On je najavio da će se ići na povećanje broja testiranih, i do 30.000 dnevno.

"Asimptomatski pacijenti su najopasniji, najviše šire (epidemiju) a ni ne znaju da su bolesni. Na taj način vršimo trijažu", rekao je Đerlek.

On je rekao da u borbi protiv kovida19 "ne treba da čekamo vakcinu i sedimo skrštenih ruku".

"Ta vakcina neće rešiti problem odjednom, biće potrebno još nekoliko meseci nakon masovne vakcinacije da možemo da kažemo da smo se oslobodili", rekao je Đerlek.

Ocenio je da su u borbi protiv epidemije najvažniji "lična i kolektivna odgovornost kako bismo pre svega spasili svoj život, a i živote drugih".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article