Đerlek: Tokom januara očekujemo dolazak i kineske vakcine

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da još nema konkretnih informacija kada će u Srbiju stići vakcina protiv kovid19 kineskih proizvođača, ali da očekuje da će tokom januara više hiljada doza biti na raspolaganju.

Mirsad Đerlek Foto: Srđan Ilić
Mirsad Đerlek Foto: Srđan Ilić

On je gostujući na TV Prva naveo da će dolaskom kineske vakcine Srbija postati "jedna od retkih zemalja koja će na raspolaganju imati tri kvalitetne vakcine od tri različita proizvođača".

"Što se tiče Fajzera, imamo potpisan ugovor na 1,8 miliona doza do kraja 2021. godine. Dobio sam informaciju od beogradske filijale Fajzerove firme da ćemo dobijati na nedeljnom nivou kontigente od po 20.000 (doza)… Što se tiče ruske vakcine, imamo čvrsta obećanja, ugovor je potpisan za dva miliona u 2021. godini, a u drugoj polovini januara oko 500.000 doza Sputnjika V", rekao je Đerlek.

On je dodao da će građani moći da biraju vakcinu, ali da će to zavisiti i od količine vakcina koje će biti na raspolaganju.

Kako je rekao, najbolje bi bilo da se vakciniše oko 3,2 miliona građana kako bi se stekao kolektivni imunitet.

"Operativni plan imunizacije je u tri faze. Minimum koji bi trebalo da vakcinišemo je 1,4 miliona ljudi, a neki optimum ili eto blizu maksimuma je oko tri miliona. Na taj način bismo stekli kolektivni imunitet oko 80 odsto i to bi bilo sasvim dovoljno da kažemo da smo se oslobodili kovida-19", rekao je Đerlek.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article