Đerlek: Pooštriti mere ako želimo da zaustavimo širenje virusa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je danas da treba pooštriti epidemiološke mere "ako želimo da zaustavimo" širenje epidemije koronavirusa. Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, na kojoj se očekuje donošenje novih mera, najavljeno je za danas.

Mirsad Đerlek Foto: Srđan Ilić
Mirsad Đerlek Foto: Srđan Ilić

"Mislim na sve mere koje bi sprečile okupljanje više od pet ljudi, jer je evidentno da se više ne možemo osloniti na ličnu odgovornosti, pogotovo mladih", kazao je Djerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Rekao je da se svaki dan analizira epidemiološka situacija i istakao da je ubedjen u iskustvo i kredibilitet Kriznog štaba da donese "najbolju odluku za Srbiju".

Govoreći o vakcinaciji protiv korona virusa, Djerlek je naveo da ona protiče u najboljem redu. Dodao je da se, ako se nastavi tim tempom, očekuje da će dva miliona gradjana Srbije biti vakcinisano do juna, "i tada se možemo nadati mirnijem letu".

Djerlek je kazao da se danas očekuje dolazak 500.000 doza vakcine proizvodjača "Sinofarm", a u ponedeljak i kontigent vakcine "Fajzer".

Naveo je da je moguće da u Srbiju tokom marta stigne i 300.000 doza vakcina preko sistema "Kovaks", ali je dodao da bi Srbija bila zadovoljna i sa 100.000.

"Imunizacija je jedini način da se pobedi kovid-19", naglasio je on.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Beogradu, Djerlek je ukazao da je alarmantna, da se broj pregleda povećao za 50 odsto, kao i broj prijema u odnosu na broj otpusta iz bolnica, koje su pune.

Djerlek je naveo da će zbog "neodgovornog ponašanja gradjana" u kovid-sistem biti vraćen najmanje jedan klinički centar u Srbiji, po odluci ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article