Đerlek: Planirana dnevna vakcinacija po 10.000 osoba

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će od sutra biti obezbeđen rad u dve smene za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, i da se planira da dnevno protiv koronavirusa bude vakcinisano po 10.000 ljudi.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Đerlek je za televiziju Hepi izjavio da će na vakciniciji na Beogradskom sajmu raditi 58 medicinskih sestara.

Masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa počela je na Beogradskom sajmu 19. januara, na 18 vakcinalnih punktova u hali 11, dok je za danas najavljeno otvaranje i hale 3 za vakcinisanje gradjana.

Đerlek je izjavio da od 24. decembra, kada je počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji, nije prijavljen nijedan slučaj ozbiljnijih negativnih reakcija, ali da "može da se desi" da neko primi vakcinu a da ne zna da je pozitivan na korona virus, pa da se simptomi pojave nekoliko dana kasnije.

"U svakom slučaju niko nije imao štetu od vakcine do sada", rekao je Đerlek.

Zvaničnici u Beogradu najavljuju masovnu vakcinaciju, uprkos činjenici da je proizvođač Fajzer/Biontek drastično smanjio dostavu naručenih doza u čitavoj Evropi. U Srbiji je u prethodnoj nedelji počelo vakcinisanje većeg broja osoba uglavnom zahvaljujući kineskoj vakcini čijih je milion doza stiglo u Srbiju

Kako je naveo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, trenutno je na raspolaganju u Srbiji još nešto više od pola miliona doza. On nije precizirao da li se radi o vakcini za prvu imunizaciju ili i o dozi za ponovno vakcinisanje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović juče je izjavio da je odziv za vakcinaciju iznad očekivanja, te da je za neku vrstu kolektivnog imuniteta potrebno da bude vakcinisano najmanje milion do dva miliona građana.

Iako je objavljen plaz za imunizaciju, u Srbiji se vakciniše bez reda, a oni koji nisu u prioritetnim grupama i nisu dobili poziv na imunizaciju, dobijaju cepiva uz malo duže čekanje na vakcinalnim puktovima.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article