Đerlek: Imunizacija protiv kovida biće gotova do sredine juna ukoliko Srbija dobije dogovorene doze vakcina

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će imunizacija građana Srbije biti gotova do sredine juna ove godine, ukoliko Srbija dobije sve doze vakcina koje su dogovorene.

Mirsad Đerlek Foto: Srđan Ilić
Mirsad Đerlek Foto: Srđan Ilić

"Ako dobijemo doze koje smo dogovorili i ako isporuka ide kako treba, planiramo da kompletnu vakcinaciju obavimo do kraja maja ili polovine juna, tako da mlađi neće čekati godinu dana ili stići na red 2022. godine, već u najgorem slučaju mogu stići na red početkom maja", rekao je Đerlek u intervjuu za današnju "Politiku".

On je rekao da "niko ko se prijavi za vakcinaciju neće ostati bez vakcine", dodajući da je premijerka Srbije Ana Brnabić najavila da se planira nabavka osam miliona vakcina, što znači da će moći da se vakciniše četiri miliona građana.

Đerlek je ukazao da je Srbija među malobrojnim zemljama u svetu koje će u januaru i februaru imati na raspolaganju 500.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, milion doza kineske vakcine i 300.000 "Fajzerove".

"Može se dogoditi da u nekom trenutku nemamo na lageru vakcinu koju neko želi, što produžava vreme čekanja na imunizaciju. I pored toga, ostaćemo dosledni da svako može da bira koju će vakcinu uzeti", rekao je Đerlek. Dodao je da se vakcine razlikuju samo po metodama i tehnologiji delovanja ali da sve imaju izrazito dejstvo na pojačavanje imuniteta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article