Đerlek: Epidemiološka situacija u celoj zemlji teška i neizvesna, nadamo se usporavanju širenja zaraze u narednim danima

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je situacija u celoj zemlji teška i neizvesna i da je evidentno da se nalazimo u piku trećeg talasa. On je istakao da je siguran da će zdravstveni sistem Srbije izdržati.

Mirsad Đerlek Foto: Facebook
Mirsad Đerlek Foto: Facebook

"Mi ćemo učiniti sve da poboljšamo situaciju i nadam se da ćemo u narednim danima usporiti širenje", rekao je Đerlek za Tv Prva.

On je dodao da je zdravstveni sistem Srbije vrlo čvrst i spreman da odgovori svim izazovima trećeg talasa epidemije kovida19 jer je, kako je rekao, država obezbedila sve što je potrebno da bismo se izborili sa epidemijom.

Istakao je da je najveća opterećenost zdravstvenog sistema u glavnom gradu u kome su bolnički kapaciteti, kako je rekao, prebukirani.

Đerlek je dodao da je cilj da se svakome kome je potrebno obezbedi krevet u bolnicama, a da to da li je u Beogradu ili u nekom drugom gradu u okolini ili unturašnjosti, nije važno.

"Evidentno je da jedna grupa ljudi ne shvata koliko je kovid 19 opaka i teška bolest. Država će nastaviti da sprovodi mere, nastavićemo sa masovnim testiranjem jer ćemo na taj način vršiti trijažu, i naravno očekujemo vakcinaciju sa kojom ćemo povećati kolektivni imunitet", dodao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno je koronavirusom zaraženo 246 zdravstvenih radnika, od kojih je njih 60 na bolničkom lečenju.

Izvor: B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article