U Sarajevu je sinoć zvanično počeo Sarajevo Film Festival, događaj koji svake godine okupi veliki broj filmskih autora, glumaca i radnika iz cijele regije i Evrope.

Sarajevo kao filmski centar regiona do 18. augusta će ugostiti i brojne međunarodne i domaće poznate ličnosti, ljubitelje sedme umjetnosti, ali i one koji su pomagali i pomažu razvoj kinematografije u BiH.

Crvenim tepihom i ove godine će prošetati brojni selebritiji, a sinoć je na zvaničnom otvaranju gošća bila i Đemila Talić Gabriel, jedna od najuspješnijih Bosanki u svijetu i velika humanitarka, koja je nesebično finansijski pomagala i producirala dva velika filma Jasmile Žbanić „Za one koji ne mogu da govore“ iz 2013. i „Otok ljubavi“ iz 2014. godine. Nakon gala prijema, ona je prisustvovala prikazivanju filma “Kiss the Future” u režiji Nenada Čičina-Šaina.

  • Emotivno je SFF za mene nešto jako veliko, svima bih preporučila da dođu i osjete ovu magiju koja vlada u glavnom gradu tokom festivala. U Sarajevo nam dolaze najveća imena iz svijeta filma. Prisustvovala sam mnogim filmskim festivalima u svijetu, ali SFF je jedan od najvećih i najatraktivnijih u ovom dijelu Evrope. Sarajevo je prekrasno u ovom dijelu godine i svečana atmosfera se osjeti na svakom koraku. Volim da predstavljam naše domaće dizajnerske radove tokom svojih javnih pojavljivanja, ali, s obzirom da sam stigla prije par dana, nisam imala vremena za to ovaj put. Večeras nosim kreaciju Carle Zampatti, poznate australske dizajnerice italijanskog porijekla – kaže Đemila Talić Gabriel.

Sretna je zbog dolaska u rodnu BiH, gdje će dva mjeseca odmarati i pripremati nove radne projekte, a njen suprug Chris Gabriel će joj se pridružiti u septembru.

  • Svaki dolazak u BiH je za mene jako emotivan, kao i za svakoga ko živi u inostranstvu. Tokom ovog boravka fokus će nam biti na novim investicijama u našu zemlju, a, naravno, odmaraćemo koliko nam obaveze budu dozvoljavale. U planu nam je i otvaranje novih radnih mjesta u novim biznisima, ali je sada rano govoriti o tome dok se ne realiziraju naši planovi. Boravit ću, osim Sarajeva, u Mostaru i Neumu koji je ove godine pun i ruši turističke rekorde, što me jako raduje – dodala je uspješna Bosanka.

Originalni tekst