Direktorka „Vatrenog oka“: Među testiranima na koronavirus 30 odsto pozitivnih

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu Snežana Jovanović rekla je za RTS da je procenat pozitivnih testova sve veći i da ih je dnevno oko 30 odsto.

Laboratorija Vatreno oko u Nišu, koronavirus Foto: Vlada Srbije
Laboratorija Vatreno oko u Nišu, koronavirus Foto: Vlada Srbije

Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je poslednjih nedelju dana povećan broj testova koji se urade u laboratoriji "Vatreno oko".

"Mada to nije kao u prethodnom periodu kada smo radili 3.000 do 3.200 dnevno, sada otprilike maksimalno uradimo od 1.000 do 1.100 testova, ali od toga je 30 procenata pozitivnih", kaže Jovanovićeva.

Ona je navela da se dnevno uradi manji broj pi-si-ar testova jer su neke druge laboratorije, poput one u Gradskom zavodu za javno zdravlje, počele da rade.

"To je razlog manjeg broja analiza koje na dnevnom nivou uradimo, ali procenat pozitivnih je sve veći", napominje Jovanovićeva.

Na pitanje da li će se u narednom periodu situacija komplikovati, Jovanovićeva smatra da će se tokom sledeće nedelje povećati broj pozitivnih.

Govoreći o tome kada treba da se uradi test i koji: pi-si-ar ili antigenski, Jovanović objašnjava da je antigenski test pozitivan jedan do tri dana pre pojave simptoma i pet do sedam dana nakon pojave simptoma.

"Nekada smo osobi koja ima kliničku sliku i biohemijske analize koje ukazuju na kovid, rendgenski snimak preporučivali pi-si-ar, sada se prvo radi antigenski test, a ukoliko je on negativan, a postoji sumnja na kovid 19, onda se radi pi-si-ar", navela je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje šta ako je neko negativan na testu a ima sve simptome, Jovanovićeva kaže da se dijagnoza ne postavlja na osnovu testova.

"Ono što je osnovno pravilo kod kovida 19 to je ponavljanje testiranja. Dijagnoza se može postaviti na osnovu kliničke slike, biohemijskih parametara, rendgenskog snimka pluća. Dakle, ponavljanje pi-si-ar testa je zlatno pravilo, jer će sigurno u nekom trenutku biti pozitivan", ističe Jovanovićeva.

Na pitanje da li u "Vatrenom oku" mogu da otkriju i britanski soj virusa, Jovanovićeva kaže da oni samo rade pi-si-ar testove kojima se dokazuje prisustvo virusa.

"Ne radimo sekvenciranje genoma, a takođe nemamo ni taj novi tip testova koji u jednom aktu može iz ekstrahovane nukleinske kisleine virusa da potvrdi prisustvo novih varijanti. Postoje testovi kojima se može utvrditi prisustvo novih varijanti, ali mi njima trenutno ne raspolažemo", rekla je Jovanovićeva i dodala da se druge laboratorije u Srbiji time bave.

Govoreći o tome savetuje li se građanima da proveravaju antitela nakon primljene druge doze vakcine, Jovanovićeva kaže da ne savetuje i da nema potrebe za tim, jer "vakcine zaista rade".

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article