Direktorka Unicefa: Iz Kovaks programa do kraja juna u Srbiju će stići ukupno 201.600 vakcina

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je danas da će Unicef nastaviti isporuku vakcina u skladu sa planom Kovaksa i da će do kraja drugog kvartala ove godine u Srbiju stići planirane količine od 201.600 doza vakcina. Istakavši da je Srbija odličan primer vakcinacije, ona je rekla da je važno i da se u zemljama regiona paralelno odvija taj proces kako bi se prekinulo prenošenje virusa preko granica.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Uz napomenu da je u Srbiju u petak uveče stigao prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz Kovaks mehanizma od 57.600 doza, što je ocenila kao istorijski trenutak, Dejana Kostadinova je za RTS rekla da će Unicef ostatak od 201.600 doza isporučiti skladu sa distributivnim planom Kovaksa do kraja juna ove godine.

"Cilj Kovaksa je da distribuira vakcine i da pokrije 20 odsto populacije u svim zemljama sveta i prva isporuka treba da bude do kraja prvog kvartala ove godine i da pokrije tri procenta populacije – to su zdravstveni i socijalni radnici i svi oni koji su na prvoj liniji i pružaju usluge populaciji", dodala je Kostadinova.

Kako kaže, prvenstveno je cilj da se obezbedi jednaka i ravnopravna distribucija vakcina svim zemljama sveta.

"Sve učesnice u Kovaksu, trenutno 190 zemalja u celom svetu, trebalo bi da imaju ravnopravan pristup dve milijarde doza do kraja ove godine", ukazala je Kostadinova i navela je da je do sada Kovaks program isporučio 33 miliona doza u 74 zemlje.

Na pitanje da li se kasni sa isporukom vakcina iz Kovaks programa, Kostadinova je objasnila da je od osnivanja programa 2020. godine postavljen program da se započne sa distribucijom vakcina do kraja prvog kvartala 2021. godine.

"Tako da je prva isporuka za Srbiju bila planirana za kraj marta i početak aprila, pa je juče 2. aprila stigla ta prva doza vakcina za Srbiju. Krajem februara Kovaks je bio ispred plana i počeo je isporuku vakcina 24. februara kada je prva zemlja dobila vakcine", kaže Kostadinova.

Sada će, ističe, Kovaks isporučiti vakcine svim zemljama u regionu.

"Moramo biti svesni da postoji velika potražnja za vakcinama na globalnom tržištu, tako da neće svi moći da budu vakcinisani u isto vreme", dodala je ona.

Iz Svetske zdravstvene organizacije već mesecima upozoravaju da je velika potražnja za vakcinama dovela do nejednake raspodele vakcina u svetu, zbog čega ispaštaju siromašne i manje razvijene zemlje.

Prošle nedelje je SZO objavila da ima hitnu potrebu za 10 miliona doza antikovid vakcina da bi 20 zemalja koje nemaju preparate mogle da počnu vakcinaciju i pozvala međunarodnu zajednicu da ponudi te doze.

"Ima mnogo zemalja koje mogu sebi da dozvole da daju te doze bez remećenja sopstvenih planova vakcinacije," rekao je generalni direktor te UN organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article